Osnivači IDS-a darovali Jakovčiću metar

UDRUGA "Osnivači IDS-a" u povodu Valentinova kupila je predsjedniku stranke Ivanku Jakovčiću na dar metar, kojim bi, po riječima inicijatora Udruge Nenada Klapčića, Jakovčić trebao mjeriti "veličinu svoga lika i djela i ubuduće prodavao što manje, a ne što više istarske zemlje".

Inicijator osnutka Udruge ´Osnivači IDS-a´ Klapčić na današnjoj je konferenciji za novinare, predstavljajući programske smjernice te udruge, rekao kako je cilj udruge demokratizirati istarski politički prostor. Po njegovim riječima samo demokratske i odgovorne političke stranke mogu pridonijeti uspješnu razvoju društva, a to je, drži on, jedina prilika da se građani vrate biralištima. Klapčić je ocijenio da je posvemašnja ravnodušnost građana prema izlasku na izbore znak za reformu svih stranaka, bez obzira na to kojoj opciji pripadaju.

´Udruga je inkubator promjena u Istri, a IDS bi trebao biti demokratska i otvorena stranka za dobrobit istarskih građana i birača´, kazao je Klapčić, dodavši kako nije isključena mogućnost da će se Udruga pojaviti i na izborima. Ustvrdio je kako će Udruga braniti ideju o autonomiji, decentralizaciji i demilitarizaciji Istre što je, drži Klapčić, naslijeđe IDS-a koje udruga preuzima iz programskih dokumenata koji nisu ili su tek djelomično ostvareni.

Na novinarski upit kakvoj autonomiji Istre teže, Klapčić je odgovorio da je njihov ideal južnotirolski tip autonomije s visokim stupnjem gospodarske samostalnosti.

Jedan od osnivača IDS-a dr. Oriano Bulić podsjetio je na osnutak te stranke prije 13 godina, kad je osnovna ideja bila da se napokon o Istri počne odlučivati u Istri. Zamjerao je Jakovčiću da je pridonio ´slabljenju te ideje, gurajući je u neke druge regije´, stvorajući time umjesto ´Istru regiju, Istru carevinu´.

Pročitajte više