Osramoćeni njujorški guverner danas podnosi ostavku

GUVERNER države New York i donedavna superzvijezda Demokratske stranke Eliot Spitzer će danas podnijeti ostavku, dva dana nakon objave umiješanosti u seks-skandal, javljaju američki mediji.

Spitzer bi se medijima trebao obratiti u 16:30 priopćiti kako podnosi ostavku, koja bi navodno trebala stupiti na snagu u ponedjeljak.

Spitzera bi na mjestu guvernera po državnom ustavu trebao zamijeniti zamjenik guvernera David Paterson, koji će tako stjecajem okolnosti postati ne samo prvi crnac, nego i prvi slijepac na čelu te američke države.

Guvernera su federalni istražitelji uhvatili prilikom istrage provedene protiv lanca elitne prostitucije koji je poslovao kao tvrtka pod nazivom "Emperor's Club Vip", a čije su uposlenice svoje seanse znale naplaćivati i do 31.000 dolara po noćnoj seansi.

Spitzer je, kako javljaju njujorški mediji, oklijevao s ostavkom nadajući se kako će postići nekakav dogovor s federalnim tužiteljima koji će mu omogućiti da u zamjenu za priznanje krivnje ostane na dužnosti. Navodno je na to posebno urgirala supruga Silda kojoj se ne sviđa to što mora napustiti guvernersku rezidenciju u koju je njen suprug došao početkom 2007. godine.

Birači traže glavu nekoć popularnog "Šerifa Wall Streeta"

Odmah nakon izbijanja skandala su od Spitzera ostavku zatražili vodeći njujorški političari iz Republikanske stranke, a kasnije čak i ultimatum, zaprijetivši da će pokrenuti postupak opoziva ako se sam ne povuče.

Mišljenje republikanaca su, prema anketama, dijelili birači - isti oni koji su Spitzera, vrhovnog državnog odvjetnika popularnog  zbog protiv korupcije i bahatih korporacija - izabrali s gotovo 70 % glasova na izborima za guvernera 2006. godine. Anketa navodi da čak 70 % birača države New York traži da Spitzer podnese ostavku, a čak 49 % - bez obzira na to podnio ostavku ili ne - traži da se protiv Spitzera pokrene kazneni postupak.

Spitzer se posljednjih godina zahvaljujući svojim sudskim postupcima protiv velikih korporacija nametnuo kao jedan od najpopularnijih političara i zvijezda Demokratske stranke, a spominjao se kao izgledni demokratski kandidat za predsjednika.

Međutim, na Wall Streetu, gdje je stekao nadimak "Šerifa", malo je tko dijelio biračko oduševljenje. Ubrzo nakon objavljivanja skandala njujorški mediji su počeli opisivati oduševljenje među tamošnjim brokerima i direktorima, koji su postali svjesni da politička karijera njihovog dugogodišnjeg neprijatelja odlazi u nepovrat.

Na prostitutke potrošio najmanje 80.000 dolara - vlastitih ili državnih?

U međuvremenu su počeli stizati detalji ne samo o Spitzerovim "nestašlucima" nego i o načinu na koji je vijest o njima doprla do federalnih vlasti, a kasnije i javnosti.

Dok se ispočetka mislilo kako je Spitzer "pogođen" tek slučajno, prilikom rutinske istrage u borbi protiv prostitucije, sve više izlazi na vidjelo kako je Spitzer bio glavna, a "Emperor's Club Vip" sporedna meta federalnih istražitelja. Prema tim špekulacijama Spitzer je istražitelje navukao na lanac prostitucije, a ne obrnuto.

Sve je počelo kada su pojedine banke - u skladu sa zakonima, na kojima je, između ostalih, inzistirao i sam guverner u svojoj borbi protiv korupcije - ustanovile da Spitzer sa svojih tekućih i drugih računa preuzima velike količine gotovine. O tome su izvijestili FBI i druga nadležna tijela koja su počela prisluškivati i pratiti guvernera, uvjereni da je riječ o mitu i pranju novca.

Kako stvari stoje, Spitzer bi mogao odgovarati ne samo zbog toga što je volio izvanbračni provod, nego i zato što je možda u te svrhe koristio i državni novac.

Associated Press, tako navodi da je Spitzer na prostitutke potrošio najmanje 80.000 dolara.

"Pao je, jer se prema curama ponašao kao đubre"

Među mnogobrojnim javnim ličnostima koje su američki mediji pitali za komentar, jedan od stručnijih je dala Heidi Fleiss, nekoć poznata kao "Holivudska Madam", odnosno vlasnica elitnog lanca za prostituciju čiji su klijenti bili holivudske zvijezde kao Charlie Sheen.

Ona je uvjerena da zlosretni guverner nije bio žrtva nikakvog spleta slučajnosti, ali ni urote svojih protivnika, nego se jednostavno prema prostitutkama odnosio "previše arogantno", odnosno da je bio uvjeren da mu nitko ništa ne može.

"Vjerujte, postoje ljudi koji su moćniji i koji mogu daleko više izgubiti od Spitzera, ali koji desetljećima posjećuju prostitutke bez da itko tko to sazna", rekla je Fleiss i objasnila kako u svijetu vrhunske prostitucije i davatelji i primatelji usluga moraju imati određene standarde - držati se unaprijed dogovorene cijene i ne tražiti nikakve dodatne usluge van onih unaprijed dogovorenih.

Na temelju transkripata federalnih audio-snimki, odnosno razgovora fatalne "Kristen" sa svojim svodnicima, Fleiss zaključuje da sa klijentom br. 9, odnosno Spitzerom, to nije bio slučaj. Svodnici su "Kristen" nekoliko puta pitali je li klijent br. 9 "problematičan", pa Fleiss misli da su "Kristenine" kolegice već imale nekakva loša iskustva s guvernerom.

D.A.

Pročitajte više