Oštar pad cijena dionica u SAD-u

Foto: Profimedia

BURZOVNI indeksi u SAD-u su oštro pali u petak, nakon što je predsjednik vijeća guvernera FED-a Jerome Powell jasno dao do znanja da je borba s inflacijom prioritet.

Dow Jones indeks je pao za 1008 bodova, za 3.03 posto. S&P 500 indeks je pao za 3.37 posto, a Nasdaq Composite za 3.94 posto. Cijena dionice Tesle je pala za 7.98 dolara (2.7 posto), Applea za 6.41 dolar (3.77 posto), Amazona za 6.53 dolara (4.76 posto), Microsofta za 10.76 dolara (3.86 posto) itd. Jedva da je postojala dionica koja u petak nije bila u minusu.

Najavio "nešto boli za kućanstva i poduzeća"

U desetominutnom govoru na Jackson Hole ekonomskom simpoziju koji se održao u petak, najavio je "bolne trenutke za kućanstva i poduzeća", što je "nažalost cijena smanjenja inflacije". Jasno je dao do znanja da će u suprotnome, bez oštre borbe protiv inflacije, biti puno gore.

Powell se osvrnuo na prethodne pokušaje FED-a da smanji inflaciju i rekao da je povijest naučila središnju banku da će nedjelovanje u vezi s cijenama dugoročno značiti veći udar na tržište rada. A prebrzo mijenjanje smjera monetarne politike bi također imalo negativne posljedice, rekao je.

Nastupom je praktički najavio da je FED, središnja banka SAD-a, spreman prihvatiti recesiju da bi se zaustavio rast cijena.

Naglasio je potrebu obuzdavanja inflacijskih očekivanja zbog načina na koji ona utječu na ponašanje potrošača. To znači da ako građani i kompanije očekuju rast inflacije u budućnosti da će preventivno podizati cijene, tražiti rast plaća i ranijom kupnjom stvarati zalihe, a time stvarati preduvjete za daljnji rast inflacije. To je jedan oblik samoispunjavajućeg proročanstva.

Citirao je bivšeg predsjednika FED-a Paula Volckera, jednog od najpoznatijih i najcjenjenijih na toj funkciji u povijesti, koji je rekao da dio posla središnje banke u vraćanju gospodarstva na stabilnost cijena "mora biti razbijanje stiska inflatornih očekivanja".

Upravo u vrijeme početka Volckerova mandata 1979. je FED promijenio dotadašnju monetarnu politiku i pokrenuo uspješnu borbu protiv inflacije, koja je kroz 70-e polako uništavala gospodarstvo SAD-a. Trenutne stope inflacije u SAD-u nisu viđene od vremena kada je Volker krenuo u borbu protiv inflacije, u čemu je bio uspješan. 

Prva polovica godine jedna od najgorih u povijesti za američke burze, no nije sve tako crno

Prva polovica ove godine je bila jedna od najgorih u povijesti za burze u SAD-u. Ali još uvijek se indeksi nalaze na razini većoj nego s kraja 2019. Za vrijeme pandemije, dok je svjetsko gospodarstvo trpjelo udar za udarom, bilo zaustavljeno, usporeno i otežano, a cijele industrije propadale, burze su rasle.

Jedan od razloga su zasigurno ekspanzivne monetarne politike koje je FED provodio u to vrijeme, ali i ekspanzivne fiskalne politike Trumpove i Bidenove administracije. Opravdanje za njih je bilo da se "pumpa" novac u gospodarski sustav da bi se očuvao na životu, ali je velik dio  tzv. "printanog novca" i "helikopterskog novca" jednostavno završio u dionicama (i kriptovalutama).

To je stvorilo preduvjete za visoku inflaciju, s kojom se sada bori isti FED koji ju je i stvorio. Ta borba se vodi primarno podizanjem referentnih kamatnih stopa, što za rezultat ima usporavanje gospodarstva, pogoršanje poslovanja i vjerojatno recesiju. BDP SAD-a je već pao dva kvartala u 2022., što je definicija recesije, ali za sada su drugi pokazatelji zdravlja ekonomije dobri pa recesija (još) nije službeno objavljena.

Pročitajte više