Osumnjičenik za atentat na Pukanića tuži Hrvatsku zbog "55 dana linča"

ODVJETNICI 25-godišnjeg Milenka Kuzmanovića, koji je kao osumnjičenik za ubojstvo Ive Pukanića i Nike Franjića proveo 55 dana u pritvoru, a potom je 24. prosinca prošle godine zbog nedostatka dokaza pušten na slobodu, podigli su tužbu protiv Hrvatske zbog "55 dana linča". Podsjetimo, Kuzmanović je uhićen šest dana nakon ubojstva zajedno sa Slobodanom Đurovićem.

> Kuzmanović: Batinali su me da priznam sudjelovanje u ubojstvu Pukanića

Tužba je podnesena Ustavnom sudu, a Kuzmanović će osim rješenja o obustavi postupka tražiti i obeštećenje. U razgovoru za Večernje novosti je naveo kako mu "nije toliko bitan novac, koliko papir kojim će službeno biti sprana ljaga a njegova imena".

"Proveo sam u zatvoru skoro dva mjeseca bez ikakvih dokaza. Hrvatska policija me označila kao vozača koji je trebao omogućiti bijeg Roberta Matanića, osumnjičenog za ovo dvostruko ubojstvo. Moj jedini grijeh je bio što već nekoliko godina poznajem Roberta. Tog 29. listopada prošle godine, kada sam uhićen na benzinskoj postaji nedaleko od granice Hrvatske sa Srbijom, trebao sam Mataniću predati punomoć njegovog odvjetnika u Beogradu, jer mu je bio zabranjen ulazak u našu zemlju", naveo je Kuzmanović.

"Dočekalo me 20 do zuba naoružanih specijalaca"

Dodao je kako ga je na benzinskoj dočekalo "20 do zuba naoružanih specijalaca", koji su svega pola sata ranije, na istom mjestu, uhitili Matanića i Slobodana Đurovića. "Hrvatski policajci su me tijekom transporta do Zagreba tukli i tjerali da priznam kako sam s Đurovićem planirao odvesti Matanića, iako Đurovića uopće ne poznajem. Prvi put sam ga vidio u hodniku zagrebačke policije, nakon uhićenja", tvrdi Kuzmanović.

U pritvoru je svih 55 dana proveo u samici, dok se protiv njega "vodio pravi medijski linč". Pod linčem Kuzmanović podrazumijeva to što su mediji objavili vijest o tome kako u Srbiji ima podeblji kriminalni dosje. "Protiv mene nikada nije vođena ni istraga, a kamo li da sam osuđivan", rekao je Kuzmanović, dodajući kako se "hajka smirila kada je srpski ministar policije Ivica Dačić, prilikom boravka u Zagrebu, rekao kako on nema nikakav dosje".

I.M.
Foto: Blic

Pročitajte više