Otac brutalno pretučenog prvašića: "Jedan mali mu je rekao da će ga sada dokrajčiti"

Foto: Facebook

DRUGI javni slučaj vršnjačkog nasilja u Istri u samo mjesec dana potresao je Hrvatsku. Dnevnik Nove TV je razgovarao s ocem zlostavljanog djeteta.

"Ima znojne ruke od tada, što je neobično za njega, neobično što se i pomokrio u tim godinama, nekontrolirano, i sve to", kaže otac čije je dijete bilo žrtva vršnjačkog nasilja. Njegovog sina, sedmogodišnjaka, 45 minuta zlostavljalo je u školi pet starijih učenika, kaže.

"Žalio se da je zadobio višestruke ozljede glave, da ga boli po tjemenu, da ga boli vrat, da su ga grebali po vratu, da ga bole obje ruke, da su ga vukli za ruke, da su ga držali za ruke, žalio se da ima ozljedu iznad desnog oka", ispričao je otac za Dnevnik Nove TV.

Vratio se u školu, navodno mu prijetili

Od tog su događaja prošla dva tjedna, a dijete se u ponedjeljak vratilo u školu "Jedan mali mu je prišao, vršnjak, i rekao mu je da bi možda bolje da se ispiše jer može očekivati posljedice, da će ga sada dokrajčiti", dodaje otac.

Ovim slučajem se sada bave svi, napominje otac, ali tek kada se pismom obratio javnosti. "Ne očekujem ništa i pretpostavljam da se neće desiti ništa značajnoga", dodaje.

U školi traje inspekcijski nadzor, policija istražuje slučaj. A centar za socijalnu skrb posljednja je dva dana na svoj zahtjev prikupio sve potrebne podatke i žurno kreće u obradu. Djeca koja su počinitelji vršnjačkog nasilja zajedno s roditeljima bit će odmah pozvani na razgovor.

Svako 4. dijete u Hrvatskoj žrtva vršnjačkog nasilja

"Procijenimo li da ima potrebe dalje za poduzimanje mjera obiteljsko pravne zaštite, a sve u cilju da se takvo nasilje u buduće ne događa", kaže Ivana Buda Stranić iz Centra za socijalnu skrb Poreč.

Ovakvi događaju nažalost nisu rijetkost. Statistika kaže da je svako 4. dijete u Hrvatskoj žrtva vršnjačkog nasilja.

"Tako sad ova djeca manifestiraju problem iz obitelji, ali i iz društva", rekao je psiholog Velimir Todorović.

Psiholog ističe, zabrinjavajuće je što se dobna granica nasilja spustila u niže razrede osnovne škole, ali i sama brutalnost nasilja.

"Načini na koji su te tučnjave napravljeni su uglavnom grupa na jednoga. Je li u pitanju to da su djeca neempatična i ne mogu vidjeti tu patnju koja ta djeca doživljavaju?" pita se psiholog Todorović.

Pročitajte više