Otac Russ: Blair razmišlja o prelasku na katoličku vjeru

BRITANSKI premijer Tony Blair razmišlja o prelasku na rimokatoličku vjeru i redovito prisustvuje misama koje služi katolički svećenik tijekom boravka Blairovih u njihovoj ladanjskoj kući pokraj mjesta Great Missenden, piše u petak britanski tisak.

Otac Timothy Russ, župnik u crkvi Bezgrešnog srca Marijinog u Great Missendenu blizu kojega je selo Chequers u kojemu Blairovi imaju ladanjsku kuću, rekao je novinarima da tijekom boravka premijerove obitelji u Chequersu, nedjeljom redovito služi misu na posjedu obitelji Blair, no nije želio reći prima li Tony Blair tada pričest.

Također je kazao kako je o premijerovu preobraćenju na rimokatoličku vjeru razgovarao s Blairom koji je anglikanac. Blairova supruga Cherie i njihovo četvero djece po vjeroispovijesti su katolici. Britanski su se katolici u prošlosti protivili tomu da njihov premijer prima pričest od katoličkog svećenika.

Pokojni kardinal Basil Hume, poglavar Katoličke crkve u Engleskoj, 1996. je britanskom premijeru uputio pismo u kojemu od njega traži da prestane primati pričest tijekom katoličke mise u Chequersu, objasnivši kako mu ne zamjera što je "pričest primao tijekom odmora u Toskani gdje nije imao druge mogućnosti jer u blizini nije bilo anglikanske crkve."

List The Times objavio je kako je Blair prvi put javno primio pričest početkom godine za vrijeme boravka u talijanskoj Cusoni, uvrijedivši na taj način lokalno svećenstvo koje je od Vatikana zatražilo poduzimanje odgovarajućih poteza.

Ako Blair prijeđe na katoličanstvo tijekom obavljanja premijerske dužnosti, bit će prvi britanski premijer katoličke vjeroispovijesti. Britanskim ustavom nije zabranjeno da premijer bude katolik, no britanski prijestolonasljednik ni u kojemu slučaju ne može biti katolik.

(Hina) xmh ymaš

Pročitajte više