Otac Sanaderovog bliskog suradnika bio je ovlašteni zastupnik Match Telecoma?

KLUB zastupnika HDZ-a odbacio je prijedlog osnivanja saborskoga istražnog povjerenstva za ispitivanje poslova premijera Ive Sanadera i ministra vanjskih poslova u ostavci Miomira Žužula, ocjenjujući da je riječ o pokušaju političkog obračuna i destabilizacije hrvatske Vlade.

Osnivanje tog povjerenstva Saboru predlaže desetina zastupnika, i to HNS-ovci i troje HSS-ovaca.

Radimir Čačić (HNS) vladajuće je optužio da su učinili sve kako bi spriječili osnivanje povjerenstva, a da je tomu tako, smatra Čačić, pokazuje i činjenica da su trojica zastupnika iz SDP-a i LS-a "zbog ucjena, prijetnji ili političke trgovine povukli svoje potpise s prijedloga".

U prilog osnivanju povjerenstva Čačić je naveo medijske napise o malverzacijama oko prodaje Sunčanog Hvara, te o pokušajima namještanja natječaja za izgradnju dionice autoceste Zagreb-Split do Šestanovca i dodjelu koncesije za trećeg mobilnog operatora.

Ustvrdio je da su ponudu Match Telecoma podupirali sam Sanader, Žužul te "najbliži Sanaderov suradnik Danijel Benko, čiji je otac u ponudi za trećeg koncesionara u mobilnoj telefoniji naveden kao ovlašteni zastupnik Match Telecoma".

Podsjetio je da je ta tvrtka u ponudi dostavila bankovno jamstvo Banca di Roma na 22 milijuna eura, za koje se naknadno pokazalo da je falsifikat.

Podsjetio je i na medijske napise o 800.000 njemačkih maraka koje uplaćenih na račun Miroslava Kutle, te poslovanje Žužulove tvrtke s Ministarstvom obrane.

"Potpuno sam siguran da je premijer nevin, ali u nevinost njegova ministra nisam tako siguran, nakon što je smijenjen", kazao je.

Pozivajući zastupnike da podupru osnivanje povjerenstva, Čačić je kazao kako će za prijedlog biti svi koji vjeruju u premijerovu nevinost.

"Onaj tko glasuje protiv povjerenstva jasno će reći - premijer je kriv", dodao je Čačić.

Frano Matušić (HDZ) smatra pak da je riječ o "političkom obračunu, i pokušaju svraćanja pozornosti s onih koji su sami bili u sukobu interesa i koji su kao ministri sklapali višemilijunske poslove s vlastitim tvrtkama".

Naglasio je kako je Državno odvjetništvo odbacilo optužbe o transakciji s Kutlina na Sanaderov račun, kao i one kojima se optuživalo Žužula, te da stoga ne postoje valjani argumenti za osnivanje povjerenstva.

HDZ-ovci su oštro odbacivali i opetovane tvrdnje HNS-ovca Dragutina Lesara da mu je premijer u dva telefonska razgovora ponudio da obje strane odustanu od prijedloga osnivanje istražnih povjerenstava, a potom i "prijetio istražnim povjerenstvima protiv svih HNS-ovaca".

Osnivanje povjerenstva za Sanadera i Žužula podržali su i klubovi HSS-a i HSP-a, a potporu osnivanja ovoga i drugih predloženih povjerenstava najavio je i Ivo Josipović (Klub SDP-a), iako je izrazio "žaljenje zbog činjenice da su ostale stranke odbacile SDP-ov prijedlog da se istrage prepuste postojećim nadležnim tijelima".

Pročitajte više