Otapanje ledenjaka prijeti žeđu milijardama ljudi

OTAPANJE ledenjaka milijardama ljudi prijeti nedostatkom vode za piće, napose u Latinskoj Americi i u Aziji, upozorila je Svjetska zaklada za prirodu (WWF International) uoči nove međunarodne konferencije o klimi.

"Porast prosječne temperature u svijetu u stoljeću koje počinje, uzrokovat će stalno i posvemašnje otapanje ledenjaka koji sadrže 70 posto svjetskih zaliha slatke vode", ističe WWF u izvješću koje je objavljeno u njegovu sjedištu u Glandu (Švicarska).

"Porast temperature od četiri stupnja do konca stoljeća dovest će do gotovo potpunog nestanka ledenjaka", misli ta organizacija, upozoravajući da će posljedica tog fenomena biti "nedostatak vode za piće za milijarde ljudi, kao i porast razine mora koje će poplaviti obalna područja diljem svijeta".

Prema mišljenju te organizacije, najugroženije zemlje su Peru, Ekvador i Bolivija, gdje su ledenjaci često jedini izvor vode za velike gradove u sušno doba. WWF upozorava na pogibao od katastrofalnih poplava u području Himalaje, gdje rijeke koje dobivaju vodu od ledenjaka opskrbljuju vodom trećinu svjetskog stanovništva.

"Ledenjaci su iznimno važni jer brzo reagiraju na klimatske promjene", kaže Jennifer Morgan, direktorica programa WWF-a za klimatske promjene.

WWF poziva zemlje potpisnice UN-ove Konvencije o klimi koje će se u ponedjeljak sastati na konferenciji u Milanu, da požure s donošenjem mjera koje će omogućiti suzbijanje te pojave. Organizacija traži također od Rusije da ratificira protokol iz Kyota o smanjenju ispuštanja stakleničkih plinova.

(Hina) vrad dgk

Pročitajte više