Otkrivamo što Europska komisija kaže o Uljaniku

OTKAKO je nedavno eksplodirala kriza u Uljaniku, iz vlade Andreja Plenkovića i od ministra gospodarstva Darka Horvata može se čuti kako su u redovitom i svakodnevnom kontaktu s Europskom komisijom u vezi ovog problema.

U toj komunikaciji na relaciji Zagreb - Bruxelles navodno je Komisiji poslan i novi plan restrukturiranja Uljanika, oko čega u hrvatskoj javnosti postoje prijepori, te neki tvrde da Plenkovićeva vlada nije formalno poslala plan restrukturiranja Europskoj komisiji, pa nas je zanimalo što je u vezi toga istinito.

Stoga smo se upitom obratili Europskoj komisiji da iz svoje perspektive pojasni kako ide komunikacija s hrvatskim vlastima u vezi Uljanika, te jesu li dobili plan restrukturiranja.

Glasnogovornik EK Ricardo Cardoso nam je naglasio da je “Komisija potpuno svjesna važnosti brodogradilišta Uljanik za regiju Istru”, ali i da “primjećuju da se Uljanik nalazi u financijskim teškoćama već nekoliko godina zbog negativnih efekata financijske krize na brodogradilišta na sektor brodogradnje i naročito zbog poteškoća ispunjavanja narudžbi za plovila na vrijeme”.

Europska komisija istražuje državnu pomoć Uljaniku

Kada je pak riječ o aktualnoj situaciji i vezi Uljanika i prostora da hrvatska vlada intervenira, glasnogovornik Komisije kaže sljedeće: “U siječnju 2018. EK je odobrila u skladu s pravilima Europske unije hrvatske planove da Uljaniku daju garanciju za posudbu od 96 milijuna eura. Takva vrsta državne pomoći je povezana s restrukturiranjem kompanije na koju se odnosi, kako bi se osigurao opstanak kompanije i efikasno korištenje novca poreznih obveznika. Komisija je sada primila predloženi plan za restrukturiranje Uljanika od hrvatskih vlasti. Naša procjena je u tijeku i ne možemo unaprijed presuditi kakva će biti konačna odluka i kada će biti donesena, ali smo svjesni važnosti teme. Plan restrukturiranja mora vratiti kompaniju na dugoročnu održivost bez podrške javnim novcem, a kako bi se sačuvalo radna mjesta u Istri na održivoj bazi.”

Važno je napomenuti kako ne postoje rokovi kada je riječ o istragama državne pomoći, te da dužina trajanja procedure ovisi o brojnim faktorima, među kojima je i spremnost države članice da surađuju.

Plenković 27. kolovoza govorio da je plan "neformalno upućen" u Bruxelles

Treba podsjetiti da je premijer Andrej Plenković 27. kolovoza u Berlinu izjavio sljedeće: “Sada smo u situaciji da kompanija čija je Uprava, pa i Nadzorni odbor, kompletno bez utjecaja države koja je dovela poslovanje u ovu situaciju u kojoj smo danas, koja je sama izabrala strateškog partnera, koja je sa savjetnicima pripremila određeni plan restrukturiranja koji je neformalno upućen EK, u situaciji da vidimo kakva će biti ocjena toga plana restrukturiranja."

Plenković je govorio o tome da je plan restrukturiranja “neformalno upućen EK”, a Indexu je glasnogovornik EK Cardoso odgovorio da su oni “sada primili predloženi plan”. Čini se da se Plenkovićeva vlada od 27. kolovoza do jutros ipak udostojila i formalno Europskoj komisiji poslati plan restrukturiranja Uljanika, no zatražili smo od glasnogovornika EK da nam pojasni kada su u Bruxellesu točno dobili taj plan, a odgovor ćemo objaviti kada ga dobijemo.

U svakom slučaju, iz odgovora glasnogovornika Cardosa je jasno da EK sada ima kod sebe plan restrukturiranja Uljanika koji je sastavila hrvatska vlada.

Pročitajte više