Otkrivena spomen-ploča nadbiskupu Uhaču

U župnoj crkvi u Brseču, gdje je pokopan nadbiskup Josip Uhač danas je otkrivena spomenploča u njegovu čast i služena misa zadušnica, koju je predvodio kardinal Vinko Puljić. L

Zatim je u tom mjestu otvorena izložba fotografija i osobnih predmeta nadbiskupa Uhača, koji se prije 80 godina rodio u obližnjem mjestu Sveta Jelena.

Nadbiskup Uhač bio je apostolski nuncij i tajnik rimske Kongregacije za evangelizaciju naroda. Riječki nadbiskup Ivan Devčić je u propovijedi, govoreći o djelu i osobi nadbiskupa Uhača, istaknuo da je Uhač izražavao ljubav i odanost Bogu i Crkvi, ali i narodu. Kazao je da je Uhač veliku pozornost posvećivao čuvanju obitelji kao jezgre Crkve i društva.

U misnom slavlju su sudjelovali i apostolski nuncij u Hrvatskoj Francisco Javier Lozano, nadbiskup Nikola Eterović i biskup Bile Bogović.

Time je završen jučer započet "Studijski dan o nadbiskupu Josipu Uhaču", u povodu 80. godišnjice rođenja i šeste godišnjice smrti, a tijekom kojeg je u Lovranu i Moščeničkoj Dragi održan simpozij o tom nadbiskupu.

O mons. Uhaču govorili su njegovi suradnici i osobe koje su ga poznavale. Josip Uhač bio je prvi Hrvat na Papinskoj diplomatskoj akademiji te u svoje vrijeme jedan od rijetkih članova vatikanske diplomacije koji nije bio Talijan. Veći dio života proveo u diplomatskoj službi Svete Stolice, bio je apostolski nuncij u više afričkih i azijskih zemalja, te u Njemačkoj.

Tijekom simpozija je posebno istaknuta uloga Uhača u priznavanju Hrvatske, jer je na prijelazu 1991. i 1992. djelovao u dva smjera, prema Svetoj Stolici i Njemačkoj, gdje je kao nuncij stekao povjerenje i prijateljstvo tadašnjega premijera Kohla i ministra vanjskih poslova Genschera.

Posljednje godine života proveo je na mjestu tajnika Rimske kongregacije za evangelizaciju naroda. Papa Ivan Pavao II. namjeravao ga je proglasiti kardinalom, ali ga je Uhačeva smrt u tome spriječila.

(Hina) xdsil ymć

Pročitajte više