Otpušten iz HAC-a 2021. jer je odbio testiranje na covid i cijepljenje. Tužio firmu

Ilustracija: Hrvoje Jelavic, Patrik Macek/PIXSELL

Djelatnik Hrvatskih autocesta (HAC) dobio je 2021. otkaz jer se tijekom pandemije korone nije htio testirati, a ni cijepiti. Radnici HAC-a bili su obavezni pri dolasku na radno mjesto predočiti digitalnu covid-potvrdu. No, vozač se nije htio ni testirati ni cijepiti.

Nakon što je dobio otkaz 27. prosinca prije dvije godine, tužio je državnu firmu u kojoj je radio kao vozač. Tvrdio je da je otkaz nezakonit te nedopušten jer je on dolazio na posao svaki dan, ali ga portir nije puštao bez digitalne covid-potvrde ili testa. Testiranje se provodilo besplatno u HAC-u. 

"Meni cijepljenje i testiranje nije bilo prihvatljivo jer sam imao saznanja o mogućoj štetnosti takvih postupaka, kao i saznanja o spornom nastanku pandemije, u čemu ima brojnih nelogičnosti. Za to nema znanstvene osnove", naveo je bivši zaposlenik HAC-a.

"Napisao sam poslodavcu da odbijam testiranje i cijepljenje zbog zabrinutosti za vlastito zdravlje i život"

Muškarac navodi da je prije otkaza, jednom kada mu nisu dopustili ulazak u tvrtku, sam pozvao policiju kako bi se evidentiralo da mu je pristup poslu onemogućen i da je takav zapisnik napravljen. Kazao je da nakon toga nije dolazio na radno mjesto.

"Napisao sam poslodavcu da odbijam testiranje i cijepljenje zbog zabrinutosti za vlastito zdravlje i život, za što imam argumente, ali oni su ustrajali u namjeri da mi otkažu ugovor o radu", rekao je.

Žalba mu je odbijena

"Nakon otkaza nisam bio u mogućnosti prijaviti se na HZZ. Tamo sam pristupio dok su još na snazi bile mjere i nitko nije pušten unutra", naveo je bivši zaposlenik HAC-a.

Poslije provedenih dokaza sudac je prošlog tjedna odbio žalbu bivšeg djelatnika HAC-a i zaključio kako je otkaz zakonski opravdan. 

On se na presudu može žaliti u zakonski predviđenom roku od 15 dana.

Pročitajte više