Otrovne kemikalije mogle bi pobiti sve Zagrepčane

OTROVNE kemijske supstancije koje se koriste u Zagrebačkoj pivovari, Plivi ili na Šalati u slučaju lančanih istovremenih eksplozija mogu ubiti sve stanovnike Zagreba, a u opasnosti bi bili i Zaprešić, Samobor i Velika Gorica.

Kada bi se ostvarile katastrofične simulacije toksikologa i inspektora zaštite okoliša u slučajevima lančanih istovremenih eksplozija i istjecanja amonijaka i kolora iz tvornica koje su smještene u samom centru Zagreba, cijelo područje od Vrapča do Dubrave ostalo bi bez bilo kakvog oblika života, dok bi posljedice opasne za život osjetili stanovnici susjednih gradova.

Nacional piše da je eko katastrofa moguća jer je u samom centru Zagreba velika koncentracija otrovnih zapaljivih kemijskih spojeva u industrijskim postrojenjima. S druge strane, u Hrvatskoj na državnoj, županijskoj i na drugim razinama ne postoje izrađeni planovi intervencije u slučaju katastrofe. Čak 90 posto tvornica koje koriste opasne supstance ne posjeduju izrađene planove za slučaj nesreće.

Najbolji su primjeri tvrtke u kojima su se dogodile nesreće; zagrebačka spalionica "Puto" i riječka tvrtka "Vir", gdje je nedavno dogodila katastrofa s amonijakom.

Hrvatska uopće ne posjeduje antidotom, lijek koji eliminira otrove iz organizma. Vatrogascima se s vremena na vrijeme nabavlja oprema nužna za takve nesreće, dok policija nema nikakvu zaštitnu opremu. Svemu treba pridodati činjenicu prema kojoj u Hrvatskoj ima samo 25 inspektora zaštite okoliša, umjesto 60, koliko ih je određeno odlukom bivše vlade.

Stručnjak i ravnatelj toksikološkog zavoda profesor Franjo Plavšić kaže da na području Zagreba ima najmanje 15 mjesta s ukapljenim klorom (vodozahvati, vodospreme, bazeni) i još toliko s amonijakom u hladnjačama ili na klizalištima. Većina objekata je smještena na gusto naseljenom prostoru, kao što su Šalata ili Črnomerec, pa bi u slučaju ispuštanja plinovite pothlađene kemikalije mogle izazvati značajno stradavanje ljudi, rekao je Plavšić.

Pavlišić je istaknuo da su državna tijela potpuno nezainteresirana za rizike od kemikalija u cijeloj Hrvatskoj.

Pročitajte više