OTVARA SE IZLOŽBA SUVREMENE NEWYORŠKE UMJETNOSTI

Izložba "Zatvoreni svjetovi Williamsburg, New York", u organizaciji Hrvatskog udruženja galerista i galerija iz četvrti Williamsburg, otvara se 13. listopada u paviljonu 19 Zagrebačkoga velesajma.

Autorica izložbe Corinne Enquist izvijestila je na današnjoj konferenciji za novinare da će se na izložbi predstaviti djela jedanaest suvremenih umjetnika iz spomenute četvrti, koja uživa ugled jedne od vodećih kolonija suvremene umjetnosti u svijetu.

Dodala je kako ta kolonija odražava umjetničku scenu, odnosno najbolji je pregled suvremene newyorške umjetnosti koju obilježavaju osjećaj solidarnosti i aktivnost samih sudionika.

Ti su umjetnici nekadašnji zapušteni newyorški kvart, naselivši se u njega osamdesetih godina prošlog stoljeća, pretvorili u laboratorij suvremene svjetske umjetnosti.

Umjetnici koji će se predstaviti u Zagrebu, kako je rečeno na konferenciji za novinare, već su se predstavili na brojnim međunarodnim izložbama suvremene umjetnosti u svijetu. Zahvaljujući umjetnicima, spomenuta je četvrt danas postala jedna od prestižnijih u Americi, a njezina umjetnička scena nezamisliva je bez posjeta galerijama, atelijerima, barovima, klubovima i restoranima koji su niknuli uz umjetničku koloniju u tom dijelu Brooklyna.

Corine Enquist ističe da će se zagrebačkoj publici predstaviti mladi umjetnici čija djela sve više ulaze u umjetničke zbirke i galerije suvremene umjetnosti diljem svijeta. Umjetnici se, dodala je, izražavaju u različitim tehnikama, akvarelima, plastičnim skulpturama, poliuretanskim odljevima, ogledalima i instalacijama. Uz spomenutu izložbu najavljen je okrugli stol na kojemu će, uz američke umjetnike, galeriste i kritičare, sudjelovati i njihovi kolege iz Hrvatske kako bi razmijenili iskustva u praćenju najsuvremenijih trendova u umjetnosti, rečeno je na konferenciji za novinare.

U sklopu Ambiente, uz koju je predviđena ta izložba, na Velesajmu će biti otvoren i Međunarodni sajam umjetnina u Kineskom paviljonu, a svoje programe će predstaviti i šest privatnih zagrebačkih galerija.

(Hina) xta ymc

Pročitajte više