Otvaranje novih ureda HTZ-a po svijetu koštat će 2,7 milijuna kuna

Luka Stanzl/Pixsell

PRIJE par dana smo pisali da Hrvatska turistička zajednica (HTZ) ove godine otvara tri nova predstavništva, u SAD-u, Kini i Južnoj Koreji, a sad doznajemo da će do kraja godine otvoriti ured i u Rimu te koliko će sve skupa koštati. Za proces otvaranja svih navedenih ureda i njihovo funkcioniranje Programom rada HTZ-a predviđeno je 2,7 milijuna kuna.

"U ovoj fazi je za sve urede predviđeno samo rukovodeće osoblje (direktor predstavništva/voditelj ispostave), koji se biraju temeljem provedenog natječaja i Odluke Turističkog vijeća HTZ-a. O zapošljavanju dodatnog osoblja (local staff) u novim uredima odlučivat će se naknadno, odnosno ukoliko se za to ukaže potreba nakon što uredi počnu sa svojim radom", rekli su za Index u HTZ-u.

Iako u SAD-u, točnije u New Yorku, postoji predstavništvo HTZ-a, tvrde nam da to više nije dovoljno pa otvaraju još jedan ured u toj zemlji i to na Zapadnoj obali - u Los Angelesu.

No prvo se otvara ured u Šangaju, 1. rujna, koji će biti otvoren u sklopu ureda HGK, doznajemo iz HTZ-a. Ostala tri ureda, u Los Angelesu, Rimu i Seulu, otvaraju se do kraja ove godine.

Zadnji se otvara ured u Rimu

"Proces otvaranja ureda Predstavništva HTZ-a u Kini je u tijeku, ishođena je sva potrebna dokumentacija za dvije kineske institucije zadužene za odobravanje otvaranja predstavništva jedne nacionalne turističke organizacije, a to su Općinski ured za turizam i Ured za sigurnost. Podsjećamo kako je Turističko vijeće HTZ-a u lipnju ove godine na mjesto direktorice ovog predstavništva imenovalo Franku Gulin, a ured će radi optimizacije troškova biti oformljen u sklopu prostorija u kojima svoje predstavništvo ima i Hrvatska gospodarska komora", kažu u HTZ-u.

Proces otvaranja ureda Predstavništva HTZ-a u Koreji je započet te je HTZ, kažu, u kontaktu s Ministarstvom vanjskih i europskih poslova RH, Veleposlanstvom RH u Japanu (pokriva Južnu Koreju) te Konzulatom RH u Republici Koreji u svezi prikupljanja svih potrebnih informacija, dokumenata i procesa za otvaranje ureda.

Započet je i proces otvaranja ureda sa sjedištem u Los Angelesu, a Glavni ured HTZ-a je preko postojećeg Predstavništva u New Yorku u postupku prikupljanja potrebnih informacija, dokumentacije i procesa od nadležnih institucija u SAD-u.

"Dodajemo kako je Programom rada HTZ-a predviđeno i otvaranje ureda Ispostave HTZ-a u Italiji sa sjedištem u Rimu. Proces otvaranja još nije započeo te će se isto realizirati u zadnjem kvartalu 2018. godine", rekli su nam u HTZ-u.

Pročitajte više