OTVOREN MEĐUNARODNI FESTIVAL STRIPA "CRTANI ROMANI ŠOU"

Otvorenjem natječajne izložbe "Zločin i kazna" večeras je u Kulturnom centru Centra Kaptol (KCCK) otvoren 6. međunarodni festival stripa "Crtani romani šou".

Izloženo je 120 strip tabli, svi radovi pristigli na natječaj na zadanu temu "Zločin i kazna".

Prvu nagradu dobio je Vladan Nikolić iz Srbije i Crne Gore, a drugu i treću Dunja Janković i Miroslav Nemeth iz Hrvatske. Organizacijski odbor nagradio je i rad Alekseija Lipatova iz Ukrajine.

Dobitnicima će nagrade biti uručene 30. studenoga na završnoj večeri Festivala, kada će plakete domaćih strip-nakladnika dobiti i najbolji radovi u kategoriji "Mladi lav", autora do 15 godina.

Sam početak Festivala obilježila je i večeras otvorena izložba radova festivalskog gosta Briana Bollanda, veterana britanske strip scene. Bolland (1951.) je karijeru započeo 70-ih crtajući "Powermana", crnog superheroja. Proslavio se u udarnom britanskom strip tjedniku "2000 AD", gdje je radio serijal "Sudac Dredd". Uspjeh na tom stripu odvodi ga u SAD, gdje crta SF verziju legende o kralju Arturu "Camelot 3000" te jedan od najpoznatijih filmova o Batmanu "The Killing Joke".

U sklopu Festivala održat će se više izložaba, radionica i predavanja o pojedinim fazama nastajanja stripa. Prikazat će se filmovi utemeljeni na stripu, "Flash Gordon" (1940.) i "Rocketeer" (1990.) te odigrati kazališna predstava "Diareja", nastala po istoimenom stripu slovenskog gosta Tomaža Lavriča.

Po riječima umjetničkog ravnatelja Festivala, Tihomira Tikulina, "Crtani romani šou" zamišljen je kao manifestacija za promociju i obnavljanje kulture stripa u Hrvatskoj. Namjera Festivala je, napominje Tikulin, zaintrigirati publiku za hrvatski strip i njegove autore, pratiti trendove i suvremene tendencije u svijetu te podsjetiti na legendarne klasike stripa.

Uz Briana Bollanda i Tomaža Lavriča, gost Festivala je Giuseppe Camuncoli, jedan od vodećih mlađih talijanskih stripaša.

Organizator je Radio 101. Ulaz je na sve programe "Crtani romani šoa" u Kulturnom centru Kaptol centra besplatan.

Pročitajte više