OTVOREN ZNANSTVENI SKUP "POVIJESNO ZNAKOVLJE RIJEKE"

Znanstveni skup "Povijesno znakovlje Rijeke", koji se po 12. put organizira u povodu obilježavanja Dana svetoga Vida, zaštitnika Rijeke, počeo je s radom jutros u Rijeci.

Na skupu sudjeluje desetak znanstvenika i stručnjaka koji će govoriti o povijesnim istraživanjima te istraživanjima s područja povijesti umjetnosti na području Rijeke i Hrvatskog primorja.

Među ostalima, u radu skupa sudjelovat će nadbiskup riječki dr. Ivan Devčić, akademici Lujo Margetić i Petar Strčić, dr. Darinko Munić i Irvin Lukežić.

Nadbiskup Devčić govorit će o 1700. obljetnici mučeništva svetoga Vida s prikazom i tumačenjem progonstva tog svetca za vrijeme cara Dioklecijana. Akademik Margetić govorit će o razdoblju boravka Vizigota na današnjem riječkom području, akademik Strčić o hrvatskim i talijanskim esulima na istočnoj obali Jadrana u proteklom stoljeću, Darinko Munić o sadržaju arhiva riječkog isusovačkog kolegija koji se nalazi u hrvatskom državnom arhivu, a Irvin Lukežić o dopisivanju riječkog odvjetnika Erazma Barčića i đakovačkog biskupa Josipa Jurja Strossmayera o političkim temama tog razdoblja.

Znanstveni skup završava s radom danas.

(Hina) xdsil ymć

Pročitajte više