OTVORENA IZLOŽBA FOTOGRAFIJA U ČAST DUŠANU VUKOTIĆU

Izložba fotografija "Hommage Dušanu Vukotiću", priređena uoči 16. svjetskog festivala animiranog filma koji će se u Zagrebu održati od 14. do 19. lipnja, otvorena je danas u Knjižnici Marije Jurić Zagorke. L

Izložba, po riječima voditeljice Knjižnice Mire Tkalčec, ujedinjuje materijale iz ostavštine Vukotić, kao i fotografije prikupljene u posljednjih 25 godina u hrvatskoj Kinoteci.

Tako se na dvadesetak fotografija (color i crno-bijelim) mogu vidjeti isječci iz animiranog filma "Surogat", za koji je Vukotić 1961. nagrađen "Oscarom" za najbolji film, a zanimljivost je da je te godine prvi put "Oscar" dodijeljen za film izvan SAD-a.

Tu su i fotografije iz "Piccola", filma iz 1959., zatim "Opere Cordis" iz 1968., "Začaranog dvorca" iz 1952., "Cowboya Jimmya" iz 1957., nadalje iz filma "Kako se rodio Kićo" iz 1951., "Osvetnika" iz 1958. i drugih. Izložene su i fotografije Vukotićevih nagrada i diploma.

Tkalčec je ocijenila kako organizacijska direktorica Festivala Margit Antauer i predsjednik Vijeća Festivala Joško Marušić svojim angažmanom i neizmjernom ljubavlju za animirani film održavaju taj festival na visokoj svjetskoj razini.

Dodala je kako je najbolji dokaz za to prijava oko 1500 filmova za ovogodišnji Festival, te opredijeljenost autora crtanog filma iz cijelog svijeta da dođu u Zagreb, grad koji već 32 godine pokazuje posebnu naklonost stavljajući u prvi plan autorske opuse i djela. Tkalčec je rekla i kako Svjetski festival crtanog filma oduvijek pokazuje svoju zahvalnost Dušanu Vukotiću koji je godinama podržavao i pomagao Festival i promovirao zagrebačku animaciju u svijetu.

Margit Antauer izvijestila je kako će ove godine Festival biti bogatiji za nagradu za najbolji studentski film koja će nositi ime Dušana Vukotića, te je tom prigodom supruzi Dušana Vukotića Meliti Andres Vukotić uručila plaketu koju će dobiti pobjednik u toj kategoriji.

Plaketa se sastoji od autokarikature Dušana Vukotića, koju je u bronci izlio i priredio Matej Pašalić, koji je nedavno diplomirao medaljarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti.

Izložba se može pogledati do 30. srpnja.

(Hina) xsdju ymc

Pročitajte više