Otvorena izložba o gotičkoj umjetnosti

Reprezentativna izložba "Stoljeće gotike na Jadranu slikarstvo u ozračju Paola Veneziana" otvorena je večeras u Galeriji Klovićevih dvora u Zagrebu.

Izložbu, nastalu suradnjom hrvatskih i talijanskih stručnjaka, otvorio je dr. Petar Selem, predsjednik saborskog Odbora za kulturu, obrazovanje i znanost.

Predstavljeno je 60 vrhunskih umjetnina, tempera na drvu i religijskih predmeta iz župa, crkava i samostana od Poreča do Dubrovnika te nekoliko umjetnina iz muzeja u Padovi, Veneciji, Kopru i Ljubljani. Cilj je izložbe, kako je istaknuto na otvorenju, pokazati utjecaj slikarstva talijanskog majstora Paola Veneziana (prva polovica 14. stoljeća) na slikare na istočnoj Jadranskoj obali te kako su hrvatski slikari pod Venezianovim utjecajem dosegnuli za ono doba svjetsku razinu. Izložba, koju je dvije godine pripremalo troje vrhunskih stručnjaka: Joško Belamarić, Zoraida Demori-Staničić i Biserka Rauter-Plančić, odgovor je na veliku međunarodnu izložbu "Jadranski trecento i slikarstvo Paola Veneziana između Istoka i Zapada" (Rimini, 2002.).

Među brojnim izlošcima ističe se petmetarsko raspelo iz dominikanske crkve iz Dubrovnika te djela iz riznica trogirske katedrale, poliptih sv. Lucije iz Jurandvora na Krku, poliptih s raspećem i šest svetaca iz Raba, glasovita Gospa Malinska iz Zadra i druga djela. Njihovi autori su Blaž Jurjev Trogiranin, Dujam Vušković, Nikola Ciprijanov i drugi.



(Hina) xta ymć

Pročitajte više