OTVORENA IZLOŽBA SKULPTURA "MARITIMA" MARINE ORLIĆ

Izložba skulptura "Maritima" pulske umjetnice Marine Orlić otvorena je danas u Gliptoteci Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU). L

Izloženo je 19 skulptura od drveta i terakote s morskom tematikom (ribe, brodovi, jedra, vesla), nastalih od 2001. do 2003.

Umjetnica svoj rad definira likovnom skicom imaginarnog "muzeja maritima", koji rekonstruira i prikazuje primorje, navodi u predgovoru kataloga Marina Baričević. Keramo-konstrukcije Marine Orlić oslobođene od svake nostalgične asocijacije na klasičnu skulpturu, no izložba otkriva povezanost tradicije i suvremenosti, smatra Baričević.

Marina Orlić (Pula, 1958.) studirala je povijest umjetnosti i sociologiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, a lončarski zanat učila je kod majstora u Petrinji te se počela baviti umjetnošću keramike. Prvi put izlaže 1985. na Pulskom salonu. Dosad je imala 21 samostalnu i tridesetak skupnih izložaba, a radovi su joj stalno izloženi i u javnim prostorima (Medulin, Pomer, Pula).

Njezina izložba "Maritima" nastavlja niz izložaba u Gliptoteci HAZU na kojima se predstavlja recentno kiparsko stvaralaštvo na području keramo-skulpture. Bit će otvorena do 15. studenog.

(Hina) ag jn

Pročitajte više