OTVORENE 28. OSORSKE GLAZBENE VEČERI

Hrvatski glazbeno scenski festival "Osorske glazbene večeri" koji već skoro tri desetljeća promiče hrvatsku glazbenu baštinu i stvaralaštvo otvoren je večeras u Osoru gradiću na otoku Cresu s bogatom poviješću.

"Osorske glazbene večeri" održavaju se 28. put, a do 24. kolovoza bit će predstavljene 22 izvedbe glazbenika iz Hrvatske i Europe.

Ravnatelj i inicijator "Osorskih glazbenih večeri" Danijel Marušić istaknuo je u povodu otvaranja ovogodišnje manifestacije kako je taj glazbeno scenski festival važan za predstavljanje dosad neizvođenih djela starih hrvatskih skladatelja, ali i djela suvremenih skladatelja. Marušić je podsjetio da su na dosadašnjim "Osorskim glazbenim večerima" izvedene 284 praizvedbe glazbenih djela hrvatskih i stranih autora.

U sklopu večerašnje svečanosti otkrivene su i dvije spomen-biste istaknutim osobama hrvatske kulture.

Riječ je o spomen-bisti akademiku Andri Mohorovičiću - istražitelju bogate osorske povijesti, koju je izradio njegov sin akademski kipar Andre Mohorovičić, a otkrio Danijel Marušić.

Spomen-bistu hrvatskom skladatelju Borisu Papandopulu, rad akademskoga kipara Kuzme Kovačića, otkrio je pak tajnik Društva hrvatskih skladatelja Antun Šaban.

U sklopu večerašnje svečanosti u bivšoj stolnici Uznesenja Marijina otkriveno je djelo Valerija Michiellija "Raspeti Krist".

Nagradu "Osorskih ljetnih večeri" primio je Josip Velnić za konzervatorske zahvate na osorskim spomenicima kulture.

Uvodni koncert izveli su članovi Zagrebačkoga kvarteta - Goran Končar, Davor Philips, Ante Živković i Martin Jordan uz sudjelovanje milanskoga klarinetista Serija Delmastra.

Koncert je bio posvećen skladatelju Borisu Papandopulu u sklopu ciklusa "Osorsko tisućljeće hrvatske glazbe".

(Hina) ip dd

Pročitajte više