Otvoreno 30. Petrovačko zvono

PREDSJEDNIK Saveza Rusina i Ukrajinaca u Republici Hrvatskoj Irinej Mudri otvorio je danas u Petrovcima blizu Vukovara središnju manifestaciju kulturnog stvaralaštva Rusina i Ukrajinaca 30. petrovačko zvono.

Na svečanosti je bio nazočan Zlatko Kramarić, izaslanik predsjednika Hrvatskoga sabora Zlatka Tomčića, pokrovitelja ovogodišnjega Petrovačkog zvona.

Manifestacija je počela smotrom glazbenog i folklornog stvaralaštva tih dviju nacionalnih manjina pod nazivom "Poklon na spomen". Na smotri se okupilo oko 600 sudionika iz Rijeke, Zagreba, Lipovljana, Šumeća, Slavonskoga Broda, Vinkovaca, Osijeka, Vukovara, Petrovaca, Mikluševaca i Rajeva Sela. Nastupili su i Mađari iz Korođa, Slovaci iz Iloka, te Rusini iz Novoga Sada i Đurđeva iz Vojvodine i Užgoroda iz Ukrajine.

Održana je i smotra glazbenog i folklornog stvaralaštva djece "Petrovački zvončić".

U sklopu ovogodišnjega Petrovačkog zvona proslavlja se i 35. obljetnica Saveza Rusina i Ukrajinaca i 25. obljetnica Etnografske zbirke tih nacionalnih manjina.

Na manifestaciji su bili i prvi tajnik Ukrajinskog veleposlanstva u Republici Hrvatskoj Oleksandar Levčenko i zastupnik za nacionalne manjine u Hrvatskome saboru Borislav Graljuk.

Petrovačko zvono završava cjelovečernjim koncertom sudionika.

Pročitajte više