Otvoreno pismo sindikata HŽ-a Sanaderu u povodu kontradikcija oko modernizacije HŽ-a

PET sindikata Hrvatskih željeznica (HŽ) uputilo je danas otvoreno pismo premijeru Ivi Sanaderu u povodu, kako navode, kontradiktornih izjava predstavnika Vlade o projektu modernizacije HŽ-a.

"Mi, sindikati potpisnici Kolektivnog ugovora, zagovornici smo projekta modernizacije, ali napominjemo da modernizacija ne počinje i ne završava projektom ličke pruge i kupnjom nagibnih vlakova. Uostalom, taj dio projekta nije ni upitan", kaže se u otvorenom pismu.

Zbog toga sindikati pitaju Sanadera je li modernizacija HŽ-a dio projekta ulaska Hrvatske u EU, te što znači usporavanje modernizacije HŽ-a, kao i posljedice usporavanja s obzirom na rokove približavanja ulaska u EU?

Sindikati smatraju da je rješenje nastale situacije u uspostavi socijalnog dijaloga i zaustavljanju izmjena Zakona o željeznici, jer ih je Svjetska banka informirala da ulaganja u modernizaciju HŽ-a ne povećavaju proračunski deficit.

"Zagovornici smo nastavka predviđenih ulaganja koja jamče sigurno prometovanje vlakova na cijeloj mreži HŽ-a, kao i opstanak Hrvatskih željeznica u okviru EU", naglašavaju sindikati.

Jedino moderna željeznica može biti konkurentna i tržišno sposobna, ističu sindikati te dodaju da, ako bude političke volje, modernizacija HŽ-a ne može biti upitna.

Sindikati napominju da su se prije upućivanja otvorenog pisma obratili resornom ministru, Upravi i nadzornom odboru HŽ-a, no od njih nisu dobili nikakve relevantne informacije.

Pročitajte više