Ova su Indexova otkrića dovela do optužnice protiv Kuščevića

Foto: Index

USKOK je podigao optužnicu protiv bivšeg Plenkovićeva ministra Lovre Kuščevića i još petero ljudi. Velik dio optužnice odnosi se upravo na afere koje je otkrio Index. 

>> Nakon Indexovih otkrića USKOK podigao optužnicu protiv Kuščevića

Prvi smo banuli u Gršku

Sve je počelo otkrićem Indexa još u svibnju 2019. godine, kada je Index objavio prvi tekst o nečemu što će u narednim tjednima prerasti u aferu Kuščević i što će u konačnici dovesti i do njegove smjene.

Index je prvog svibanjskog vikenda 2019. prvi i jedini stigao u bračku uvalu Grška, gdje su u idiličnoj osami uređene dvije kuće: premda je njihov formalni vlasnik Ivica Žuvić, brat Kuščevićeve supruge Zorane, zna se da ih najčešće koristi Kuščević.

Uostalom, te svibanjske subote, kad smo banuli u uvalu, ondje je bio parkiran automobil Ministarstva uprave, pa je takozvana pravna država trebala poduzeti jednostavne korake te pokušati utvrditi čijim su novcem izgrađene dvije kuće.

>> Ovo je tekst kojim je sve krenulo: Skrivena oaza Lovre Kuščevića

Žuvićevim? Možda, ali onda su se uskokovci i dorhovci trebali zapitati kako je moguće da je isti taj Žuvić samo dvije godine prije nego što će kupiti parcelu u Grškoj stekao pravo otkupa stana iz programa poticane stanogradnje u Nerežišćima po cijeni povoljnijoj od tržišne, i to baš dok je načelnik bio Kuščević. Koji mu je i sudužnik u kreditu. Trebali su se zapitati i o prenamjenama prostornih planova za Gršku, koje su omogućile da ondje niknu spomenute kuće - čiji je interes stajao iza njih?

Grška kao simbol svega što je otkriveno o Kuščeviću

Gotovo sve što će se narednih tjedana otkrivati, pisati i govoriti o Kuščeviću, u čemu su uz Index doprinos dali i drugi mediji, bit će na tragu priče o Grškoj - glavni motiv bit će prenamjene zemljišta u osobnu i obiteljsku korist uz stalno povećavanje imovine. 

Dok je bio načelnik, parcele koje je njegova supruga jeftino kupovala prenamijenjene su u građevinsko zemljište, a cijena im je vrtoglavo skakala.

Bizarne transakcije

Otkrili smo da je Zorana Kuščević za dvije poljoprivredne parcele izdvojila 50 tisuća kuna. Koju godinu kasnije u jednoj od bizarnijih transakcija parcele će, sada podijeljene u tri čestice, prodati zagrebačkoj građevinskoj tvrtki Gold gradnja. Koja ondje gradi tri vile. Ugovorena cijena bila je 200 tisuća eura i premda je kupac isplatio minorni dio cijene - tek deset tisuća eura - ministrova je supruga zadržala hipoteku tek na jednoj parceli, što bi značilo da je ili stvarna cijena znatno viša - a ugovorena pokriva vrijednost samo parcele pod hipotekom - ili su ministar i supruga sa zagrebačkim građevinarima dogovorili da im pripadne jedna vila. Kada i ako bude izgrađena.

POS-ov stan za HDZ-ova načelnika koji ga iznajmljuje turistima

Index je otkrio da je u Kuščevićevu mandatu pravo na otkup stana POS-a osim Žuvića stekao i Svemir Obilinović, aktualni načelnik Nerežišća izabran s HDZ-ove liste, ali i da Obilinović iznajmljuje stan turistima, što je, najblaže rečeno, etički upitno. Svemir Obilinović je i kandidat za načelnika Nerežišća na predstojećim lokalnim izborima.

>> Kuščević dao POS-ov stan HDZ-ovu načelniku, a ovaj ga iznajmljuje turistima

Do četiri parcele u jednom danu odlukom sutkinje Ivane Domić

Index je prvi objavio informaciju da je Kuščević čak četiri parcele dobio u dvjema presudama zbog izostanka. Potpisnica obje presude bila je Ivana Domić, dugogodišnja predsjednica supetarskog Općinskog suda protiv koje je, zbog sličnih presuda, Državno odvjetništvo još prije 13 godina pokrenulo kazneni postupak. Do danas taj postupak nije okončan, šibenski sud dvaput ju je oslobađao, ali obje su oslobađajuće presude ukinute.

>> Otkrivamo: Kuščeviću je sutkinja Domić u istom danu dodijelila četiri parcele

Prvi smo ukazali i na čudnu priču o Kuščevićevom glavnom savjetniku

Prvi smo ukazali i na neobičnu radnu biografiju Željka Holika, čovjeka koji je, dok je Kuščević vodio Nerežišća, u ime investitora skrivenih iza offshore firmi predstavljao čudnovati projekt zdravstvenog turizma. Projekt nije realiziran premda su brojne parcele prešle u vlasništvo Holikovih poslodavaca, a on se prvo nakratko zaposlio u Ministarstvu unutarnjih poslova, da bi potom prešao u Ministarstvo uprave, gdje je nakon svega pet dana rada postao Kuščevićev glavni savjetnik.

>> Kako je ovaj čovjek postao glavni Kuščevićev savjetnik u samo pet dana?

Konačno, a nevezano za Kuščevićevu imovinu, Index je prvi objavio informaciju o pomoći koju je sad već bivši ministar lani pružao bračkom huliganu uhapšenom i osuđenom u Srbiji zbog krađe i vandalskog ponašanja na benzinskoj crpki u Vrčinu kod Beograda.

>> Tko je lani pomagao torcidašu koji je mlatio Srbe na Braču? Ministar Kuščević

Pročitajte više