Ovako izgleda selo u Ukrajini. Rat je u brutalnoj fazi

Screenshot: X

RAT u Ukrajini je u brutalnoj fazi. Iako je posljednjih mjeseci ukrajinski rat malo ispao iz fokusa na Zapadu, on je trenutno možda i brutalniji nego ikad. Žestoke borbe vode se na stotinama kilometara bojišnice, a (ne)očekivani upad Rusa preko granice i prodor prema drugom najvećem ukrajinskom gradu Harkivu samo je još pojačao žestinu borbi. 

Na društvenim mrežama pojavila se snimka granatiranja sela Bilogorivke u Luhansku. Rusi su koristili velik broj projektila kojima su zasuli selo. 

Rusija je u Ukrajini još prvih dana rata napustila taktiku brze okupacije. Kako je rat odmicao, sve više i više su koristili taktiku brutalnog razaranja, da bi onda vojska ušetala na područja koja su toliko razorena da se više nije imalo što braniti osim taktičke pozicije. 

Nakon žestokog bombardiranja slijedi upad oklopnim vozilima i pješadijom. 

Ovo konkretno mjesto još uvijek nije zauzeto. 

 

Osim "klasičnog" granatiranja, Rusija posljednjih mjeseci sve više koristi takozvane klizne bombe - jeftino, ali vrlo razorno oružje - kako bi osnažila svoju ofenzivu u Ukrajini. Smatra se da ih je više od 200 bačeno u samo tjedan dana tijekom napada na ukrajinski grad Vovčansk koji se nalazi blizu granice u Harkivskoj regiji.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski kaže da je samo u ožujku bačeno 3000 takvih bombi. Šef policije u Vovčansku Oleksij Harkivski izbliza je vidio udar kliznih bombi: "Nema riječi kojima bi se opisale posljedice napada takvom bombom. Ljudi leže rastrgani."

Masovna uporaba kliznih bombi od Rusije relativno je nedavna pojava, koja se posljednjih mjeseci pokazala razornom po ukrajinske snage. Klizne bombe se izrađuju dodavanjem sklopivih krila i satelitske navigacije starim sovjetskim bombama. Jeftine su, ali vrlo destruktivne, piše BBC.

Nedavno izvješće Centra za analizu europske politike (CEPA) pokazuje da su bile odlučujuće u zauzimanju nekoć utvrđenog i ključnog istočnog grada Avdijivke u veljači.

Ruske snage sada koriste klizne bombe za napad na sjeverni grad Harkiv. Ukrajina im se dosad teško uspijevala suprotstaviti.

I Rusi imaju ogromne gubitke

Rusi posljednjih tjedana bilježe uspjehe na bojištu. Ti uspjesi nisu još uvijek veliki i nisu još uvijek presudni, a prate ih ogromni gubici. 

Ukrajinske snage tako su jučer objavile da je 20.5. ubijeno 1380 ruskih vojnika te uništeno 15 tenkova kao i 34 oklopna vozila. Također, Ukrajinci govore o 42 uništena komada artiljerije u samo jednom danu. Jasno, ukrajinske informacije nisu neovisno potvrđene. No, valja dodati da su ove dnevne brojke u ranijim mjesecima bile uglavnom manje, što dovoljno govori da je rat u Ukrajini u brutalnoj fazi. Možda i najbrutalnijoj do sada.

Pročitajte više