ove godine 22 stranca dobila dozvole za kupnju nekretnina u Hrvatskoj

Od 1050 zahtjeva za stjecanjem vlasništva nekretnina u Hrvatskoj, koliko ih je zaprimljeno u nepunih devet mjeseci ove godine, pozitivno su riješena 22, a negativno deset, dok su ostali u postupku, odgovorila je Vlada HSPovom zastupniku Miroslavu Rožiću koji se zanimao za prodaju nekretnina strancima.

U proteklih osam godina (1996-2003.) zaprimljeno je gotovo 7500 zahtjeva za kupnjom nekretnina, pozitivno je riješeno njih 3105, a negativno 514.

Rožić je u Hrvatskom saboru izrazio bojazan zbog "prave rasprodaje" hrvatskih nekretnina strancima, te zatražio precizne podatke koliko je, za to nadležni ministar vanjskih poslova, izdao strancima suglasnosti i prema kojim kriterijima.

Od 2000. udvostručio se broj zahtjeva za kupnju nekretnina - dok ih je 1999. bilo 605, godinu poslije zaprimljeno ih je 1192, a od tada ih svake godine stigne još oko 1300.

Zakonom je propisano da prethodno mišljenje o zaprimljenim zahtjevima daje Ministarstvo pravosuđa čije je pozitivno mišljenje tek jedan je od uvjeta na temelju kojega Ministarstvo vanjskih poslova daje strancu svoju suglasnost. Drugi je, pak uvjet reciprocitet, odnosno uzajamnost.

Ukoliko jedan od tih uvjeta izostane, ministar vanjskih poslova ne daje suglasnost strancu koji u Hrvatskoj želi kupiti nekretninu, odgovorila je Vlada pravašu Rožiću.

(Hina) xum ysšh

Pročitajte više