AUSTRALIJA GORI

Ove jezive fotografije pokazuju Australiju prije požara i sada

Foto: EPA

PLAMEN koji već mjesecima bukti u Australiji progutao je mnoge gradove, uništio mnoge usjeve i spalio milijune životinja. Od početka požara u rujnu 2019. godine, izgorjelo je 10 milijuna hektara raslinja, a buktinja je ugrozila i živote pola milijardi životinja, od kojih su milijuni mrtvi, dok su mnoge životinje ozlijeđene, piše Bored Panda.

Ljudi širom svijeta pokušavaju pomoći onima koji su izgubili sve u ovim divljim požarima, ali mnogi nisu ni svjesni razmjera štete koja je nanesena.

Fotografije u nastavku su dobar prikaz onoga s čime se suočilo stanovništvo Australije.

Otok klokana

Ekolozi su zabrinuti za budućnost jedinstvenog životinjskog sustava na Otoku klokana, na kojem je vatra spalila nekoliko tisuća koala. Požar je uništio 155.000 hektara zemlje, odnosno trećinu otoka.

Plaža u Tathri

Tathra Beach, NSW in Australia. Before and after the smoke and ash from surrounding fires arrived. The black debris in the bottom photo is charred wood and ash washed up on the shore. from r/pics

Na fotografijama koje su osvanule na Redditu može se vidjeti kako je idilično izgledala plaža u Tathri prije požara i kako trenutno izgleda. Sada je ona prekrivena pepelom i obavijena gustim dimom. Crni talog na donjoj fotografiji su ostaci pepela koje je voda izbacila na obalu.

Prirodni rezervat Mogo

Vatra je zahvatila i prirodni rezervat Mogo, u kojem je živio veliki broj životinjskih vrsta. Srećom, ovdje nijedna životinja nije stradala zahvaljujući posvećenom radu tima koji brine o njima.

Sarsfield u Victoriji

2 hours before vs 3 days after. This is the devastation left by the fires in Sarsfield, Victoria. Still can’t believe the house still stands. from r/australia

Prva fotografija u kolažu koji je objavljen na Redditu nastala je dva sata prije požara u Sarsfieldu, a druga je fotografirana tri dana kasnije.

Prirodni rezervat u Canberri

Wildlife sanctuary in Canberra, AU before and after fire from r/pics

Iako u Canberri nije bilo požara, napravljena je velika šteta zbog pepela i dima, a povećane temperature ostavile su ovo područje bez mnogih izvora čiste vode.

Uništeno obiteljsko imanje

Mnogi su u požaru ostali bez ičega, a ove fotografije pokazuju količinu razaranja na primjeru obiteljskog imanja jedne australske obitelji.

Sydney

Before and after of Sydney due to smoke from the rampant bush fires.

Sydney nije direktno pogođen požarima, ali je obavijen dimom od okolnih požara, toliko gustim da je cijeli grad zavijen u sivo.

Cobargo

Ove fotografije pokazuju kako je Cobargo u New South Walesu izgledao prije požara i kako izgleda poslije njega.

Mallacoota

Temperature su toliko visoke u Mallacooti da se ceste tope, a nebo je zbog buktinje dobilo crvenu boju.

Pročitajte više