Ovo je najtopliji listopad u Europi u povijesti mjerenja

Foto: Pixsell/Grgo Jelavic

NA europskom kontinentu je zabilježen najtopliji listopad od početka mjerenja, prema podacima europske agencije Copernicus (CS3). Temperature su bile gotovo 2 stupnja Celzijusa iznad prosjeka za referentno razdoblje 1991.-2020.

"Već danas jasno vidimo ozbiljne posljedice klimatskih promjena i trebamo poduzeti ambiciozne korake na COP27 kako bismo osigurali smanjenje emisija", rekla je zamjenica direktora C3S-a Samantha Burgess, govoreći o summitu o klimi koji se održava u Egiptu.

Rekordne dnevne temperature u zapadnoj Europi

Podaci su pokazali "rekordne dnevne temperature u zapadnoj Europi i rekordno topao listopad u Austriji, Švicarskoj i Francuskoj". Temperaturni rekordi su također oboreni prošlog mjeseca u velikim dijelovima Italije i Španjolske.

U međuvremenu, u Australiji, na istoku Rusije i dijelovima zapadne Antarktike zabilježene su temperature niže od prosjeka, piše DW.

U Egiptu u tijeku summit o klimi

Svjetski čelnici okupili u egipatskom ljetovalištu Sharm el-Sheikh na UN-ovoj klimatskoj konferenciji COP27. Zemlje bi trebale smanjiti emisije stakleničkih plinova i smanjiti upotrebu fosilnih goriva kako bi se ograničile globalno zagrijavanje na 1.5 stupnjeva Celzijusa iznad predindustrijskih razina.

Naš planet je već topliji za 1.1 stupnja Celzijusa nego što je bio krajem 19. stoljeća. Otprilike polovica tog porasta temperature dogodila se u posljednjih 30 godina. Znanstvenici upozoravaju da zbog klimatskih promjena vidimo ozbiljnije toplinske valove, topljenje ledenjaka i porast razine mora.

Govoreći na summitu COP27, šef UN-a Antonio Guterres upozorio je da se zemlje moraju držati cilja smanjenja emisija ili ih čeka "kolektivno samoubojstvo".

Pročitajte više