Ovo su Putinovi saveznici koji otvoreno kritiziraju ruski vojni vrh

Foto: Profimedia

RUSKO vojno zapovjedništvo naišlo je na oštre kritike zbog spore i neučinkovite ofenzive u Ukrajini. U tome su se posebno istaknula dva Putinova saveznika - čečenski vođa Ramzan Kadirov i osnivač plaćeničke grupe Wagner Jevgenij Prigožin.

Njih dvojica službeno ne stoje ni iza jedne ruske vojne ili sigurnosne agencije, a ipak im je nekako dopušteno da kritiziraju vojne zapovjednike i hvale stavove jedan drugoga.

Ruski rat u Ukrajini uništio je imidž njezine vojske kao učinkovitog i dobro vođenog stroja; od toga da nije uspjela zauzeti Kijev za tri dana, kako se obećavalo na ruskoj televiziji, do povlačenja s velikih dijelova ukrajinskog teritorija. Novoimenovani zapovjednik ruskih snaga u Ukrajini, general Sergej Surovikin zasad se može pohvaliti samo uspješnim dizanjem u zrak ukrajinskih elektrana.

"Treba ga natjerati da krvlju opere svoju sramotu"

Činjenica da nitko nije ušutkao javne kritike vojne strategije Kadirova i Prigožina ukazuje na to da ruski predsjednik Vladimir Putin uzima u obzir njihova mišljenja. Primjer za to je i sudbina generala Aleksandera Lapina, jednog od najviših ruskih zapovjednika u Ukrajini, koji je smijenjen krajem listopada.

Kadirov je samo dva dana prije smjene za njega rekao da je "bez talenta" te ga okrivio za nedavne poraze, uključujući ponovno ukrajinsko zauzimanje Limana. Čečenski čelnik je na društvenim mrežama napisao da bi generalu Lapinu trebalo oduzeti čin i "poslati ga na prvu crtu bojišta".

"Treba ga natjerati da krvlju opere svoju sramotu", komentirao je.

Toj se kritici pridružio i Jevgenij Prigožin te je u jednom trenutku čak otišao toliko daleko da je pohvalio ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog kao "čvrstog, samouvjerenog, pragmatičnog i simpatičnog momka".

Tko je Prigožin?

Jevgenij Prigožin prvi je put postao poznat pod nadimkom "Putinov kuhar" jer je opskrbljivao hranom i pićem službena događanja u Kremlju. Šuška se da je Putina poznavao još 1990-ih, kada je budući predsjednik radio u gradonačelnikovu uredu i često posjećivao njegov restoran, popularan među lokalnim dužnosnicima.

Do 2010-ih nekoliko ga je novinarskih istraga povezivalo s takozvanom tvornicom trolova u Sankt-Peterburgu, skupinom za dezinformacije čija je uloga bila da diskreditira rusku političku opoziciju i prikaže Kremlj u pozitivnom svjetlu, piše BBC.

Prema istrazi koju je proveo američki tužitelj Robert Mueller, tvornica trolova je 2016. sudjelovala u pokušajima Rusije da se umiješa u američke predsjedničke izbore. Prigožin je zanijekao povezanost s tom skupinom, ali je u ponedjeljak otkrio: "Mi smo se miješali u izbore u SAD-u, miješamo se i nastavit ćemo se miješati."

Dugi niz godina također je poricao povezanost s tvrtkom za regrutiranje plaćenika pod nazivom Wagner Group. Wagner se prvi put pojavio u istočnoj Ukrajini 2014., a njegovi su borci kasnije bili u Siriji i mnogim afričkim zemljama. Nedavno je ipak priznao da stoji iza Wagnera, koji se pokazao kao jedna od učinkovitijih ruskih jedinica u ratu u Ukrajini.

Prigožin je također godinama bio u javnoj svađi s guvernerom Sankt-Peterburga Aleksandrom Beglovim te ga čak optužio da pomaže ukrajinskoj vojsci.

Čečenski vođa

Malo je Putinovih saveznika koji su mu toliko lojalni kao čečenski vođa Ramzan Kadirov, kojeg je ruski čelnik 2007. postavio da vlada autonomnom republikom. Naime, Čečenija se 1990-ih neuspješno borila za neovisnost, a pod vladavinom Kadirova prestali su svi pokušaji čečenske neovisnosti, a stanje s ljudskim pravima se pogoršalo.

Od samog početka je bio glasni pristaša ruske invazije na Ukrajinu, poslao je tamo svoje vojne postrojbe i tvrdio da su one među najbolje obučenim, najhrabrijim i najnemilosrdnijim u ruskim okupacijskim snagama. Kadirov je čak obećao na bojišnicu poslati svoje sinove tinejdžere.

Aktivisti za ljudska prava kažu da je znatan dio čečenskih vojnika regrutiran protiv svoje volje, nakon što se njihovim obiteljima prijetilo ucjenom ili fizičkim nasiljem.

Zašto su ova dva čovjeka važna?

Kadirov i Prigožin, koji se nikad nisu smatrali saveznicima, u posljednje vrijeme zvuče sve usklađenije. Čečenski vođa nazvao je biznismena iz Sankt-Peterburga "ratnikom od rođenja", a njegove Wagnerove plaćenike "neustrašivim domoljubima Rusije".

Prigožin mu je uzvratio komplimentom na društvenim mrežama i napisao: "Ramzane, ti si prava vatra!"

Obojica kritiziraju ruski vojni vrh, koji predstavljaju ministar obrane Sergej Šojgu i njegov zamjenik i načelnik Glavnog stožera, general Valerij Gerasimov. Vojni analitičari smatraju da zasebno ni čečenski vođa ni šef Wagnera nemaju dovoljnu težinu. Nisu baš popularni među službenim političkim elitama i smatra ih se autsajderima. Ali kad bi udružili snage, mogli bi izazvati osobe iz najužeg kruga predsjednika Putina.

Ruski politički analitičar Abas Galiamov smatra da se Kadirov i Prigožin ponašaju vrlo neobično za zemlju koja je u ratu. Navodi da to ukazuje na atmosferu anarhije, u kojoj se zapovjednici različitih vojnih jedinica svađaju jedni s drugima umjesto da se bore kao tim.

Stručnjaci američkog Instituta za proučavanje rata smatraju da u Putinovom užem krugu postoje dvije frakcije - oni koji su za prestanak rata kako bi se spasila imovina zamrznuta zbog zapadnih sankcija i oni koji su za njegov nastavak. Ova dva čovjeka žele da se rat nastavi. To bi mogla biti poruka koju ruski čelnik najviše želi čuti, stoga bi ih mogao odlučiti još više prigrliti.

Pročitajte više