Ovogodišnju zagrebačku "Gay" povorku osiguravat će više policajaca nego lani

OVOGODIŠNJU povorku pod nazivom "Zagreb Pride 2003", koja će se s namjera skretanje pažnje na prava lezbijske, gay, biseksualne i transeksualne populacije, održati u subotu, 28. lipnja, u središtu Zagreba, osiguravat će više policajaca nego prošle godine, doznaje se u zagrebačkoj policiji.

Skup drugu godinu za redom organiziraju grupa za zaštitu i promicanje spolnih usmjerenja "Iskorak" i lezbijska grupa "Kontra".

I ove će se godine promicatelji prava osoba s "drugačijom" spolnom orijentacijom, u 11 sati okupiti na Zrinjevcu, gdje će se formirati povorka koja će napraviti krug središtem Zagreba. Povorka bi se, kako je najavljeno, trebala kretati Praškom ulicom, Trgom bana Jelačića, Ilicom, Margaretskom, Cvjetnim trgom, Preradovićevom i Teslinom ulicom.

Po riječima načelnika Sektora policije Gorana Burušića policija će, vodeći se prošlogodišnjim iskustvima kada je došlo do napada na povorku, poduzeti znatno veće sigurnosne mjere.

Tako će cijelo vrijeme okupljanja prilazne ulice i Zrinjevac, koji će biti ograđen metalnim gelenderima, pokrivati temeljna i interventna policija, a osobama koje nisu sudionici ili posjetitelji skupa neće biti dozvoljeno zadržavanje.

Na ulazima na Zrinjevac redarske službe koje su angažirali organizatori pregledavat će posjetitelje, a trasu kretanja povorke nadgledat će interventna policija.

Kako je okupljanje ocijenjeno događajem visokog sigurnosnog rizika manifestacija će cijelo vrijeme biti i pod video nadzorom, kazao je Burušić.

Na prošlogodišnjem "Gay Prideu" okupilo se nekoliko stotina ljudi, a manifestaciju je obilježilo vrijeđanje pripadnika povorke, na koju je preko policijskih redova čak bačen i suzavac.

No, unatoč verbalnih uvreda na skupu nije bilo ozlijeđenih.

Manifestacijom "Zagreb Pride 2003" obilježava se tzv. Christophers Day - 29. lipnja, koji se u svijetu slavi kao Dan poštivanja spolnih razlika. Naime, krajem lipnja 1969. u New Yorku je u sukobu s policijom poginuo homoseksualac po imenu Christopher, te se od tada taj dan obilježava njemu u spomen.



Pročitajte više