Pahor kao posrednik u rješavanju grčko-makedonskog spora

SLOVENSKI premijer Borut Pahor posjetio je Skopje kako bi ponudio posredovanje u rješavanju spora Makedonije s Grčkom. Grčka je odbila prijedlog Makedonije da se spor riješi arbitražom. "Slovenija nije promijenila stajalište u vezi iskrene potpore Makedoniji da se čim prije nastavi uključenje u EU i NATO", kazao je Pahor na tiskovnoj konferenciji u Skopju.

Makedonski premijer Nikolo Gruevski se zahvalio Pahoru na ukidanju viza i za sve napore koje Slovenija ulaže u rješavanju spora između Makedonije i Grčke. Naime, Grčka blokira ulazak Makedonije u EU i NATO zbog imena grčke pokrajine koja se zove Makedonija, prenosi Radio televizija Slovenije.

Nakon susreta s Gruevskim u Skopju, Pahor je rekao da je sada za Makedoniju prijelomni trenutak u kojemu bi spor s Grčkom o imenu Makedonije trebalo brzo riješiti, kako bi nekadašnja jugoslavenska republika mogla napredovati na putu u euroatlantske integracije.

Pahor je naglasio kako Slovenija ima interes ulagati u Makedoniju. U 2008. godini je uvoz i izvoz između te dvije države iznosio oko 227 milijuna eura od čega je Slovenija izvozila 181 milijuna u Makedoniju dok je uvozila 46 milijuna eura dobara.

Pročitajte više