PAKISTAN SE VRATIO U COMMONWEALTH NAKON PETOGODIŠNJEG "ČISTILIŠTA"

Nakon petogodišnjeg "čistilišta" Pakistan se vratio u Commonwealth iz kojega je bio isključen 1999., priopćila je u subotu u Londonu ta organizacija koju čine Velika Britanija i većina njezinih bivših kolonija.

Ministarska skupina za djelovanje koja je neka vrsta neslužbenog izvršnog tijela organizacije "radosna je zbog napretka ostvarenog u obnovi demokracije i u preustroju demokratskih ustanova" u Pakistanu, kazao je Don McKinnon, glavni tajnik Commonwealtha nakon dvodnevne sjednice.

Ministarska skupina za djelovanje koja okuplja ministre vanjskih poslova devet zemalja članica ipak će "pratiti stanje i zadržat će Pakistan na dnevnom redu", dodao je.

Islamabad je isključen iz organizacije nakon državnog udara generala Perveza Mušarafa u listopadu 1999., čime je zemlja prekršila "temeljna politička načela" Commonwealtha utvrđena u Harareu 1991.

Nekoliko sati prije priopćenja Ministarske skupine bivša je premijerka u progonstvu Benazir Bhutto izjavila za BBC da se "generala Mušarafa želi nagraditi zbog njegove uloge glavnog saveznika u borbi koju međunarodna zajednica vodi protiv terorizma".

Novo izvješće o Pakistanu očekuje se 25. rujna u New Yorku, na općoj skupštini Ujedinjenih naroda.

(Hina) xvrad ydgk

Pročitajte više