PAKLENA NOĆ U LONDONU Što je izazvalo najveću tragediju u novijoj britanskoj povijesti?

Foto: Hina

DVANAEST osoba preminulo je, a 18 njih je u kritičnom stanju nakon što je veliki požar progutao zgradu u Londonu.


Požar je prijavljen u 1 ujutro po britanskom vremenu, a vjeruje se kako je započeo na četvrtom katu, javlja BBC. Bilo je potrebno 40 vatrogasnih vozila i 250 vatrogasaca da se požar ugasi.

Očekuje se kako će broj mrtvih nastaviti rasti. Vatrogasci koji su došli na mjesto nesreće su spasili 65 osoba ali se i dalje ne zna koliko je točno nestalih. Iz policije su pak poručili kako je slaba vjerojatnost da će biti pronađeno još preživjelih.

Uzrok požara nepoznat

Uzrok požara još uvijek nije poznat. Dok neki britanski mediji pišu o hladnjaku koji je izazvao iskru koja je izazvala požar, Matt Wrack, tajnik zajednice vatrogasnih postrojbi, izjavio je za BBC kako će za otkrivanje razloga požara biti potrebna puna istraga te kako će se takva istraga provesti prvom prilikom.

Zgrada je sagrađena 1947. godine, a prošle godine je renovirana za 8.6 milijuna funti. Zamijenjeni su prozori, dorađena je fasada i sustav grijanja. Osim toga, opsežno su renovirana prva četiri kata, pri čemu su stvorena četiri nova stana.

Upozoravali na probleme u zgradi

Lokalna skupina Grenfell Action tvrdila je prije, ali i za vrijeme renoviranja, kako postoje sigurnosni problemi oko požara, a stanari su upozoravali kako je pristup vatrogasnim vozilima i vozilima hitne pomoći znatno ograničen.


U veljači 2013. godine, stanari su upozorili kako sigurnosna oprema, uključujući protupožarnu opremu nije testirana godinu dana.

Što kažu stručnjaci?

Stručnjaci su, naime, već otkrili fatalnu grešku u dizajnu zgrade Grenfell Tower, koja je doprinijela širenju smrtonosnog požara. Zgrada od 24 kata je bila prekrivena materijalom kojim se vatra brzo proširila prema vrhu, tvrde arhitekti i vatrogasci.
 
"Taj materijal je očito odgovoran za širenje vatre", izjavio je Mike Penning, konzervativni zastupnik koji je u prošlosti radio kao vatrogasac.
 
Materijal postavljen kako bi zgrada "izgledala bolje u usporedbi s luksuznim zgradama"
 
Materijal kojim je bila obložena fasada zgrade prepun je šupljina, zbog čega je djelovao kao dimnjak i vatra se proširila prema vrhu. Postavljen je prošle godine tijekom restauracije.

Lokalno stanovništvo je izjavilo da je materijal postavljen kako bi zgrada "izgledala bolje zbog izgradnje drugih luksuznih zgrada u blizini".
 
"Tko god je postavio materijal, odgovoran je za sve žrtve i svaku ozljedu"
 
Novinar Jack Monroe je na Twitteru objavio: "Tko god je odobrio taj materijal mora biti odvučen na sud i proglašen odgovornim za sve žrtve i svaku ozljedu".

 
Tvrtka od koje je kupljen materijal zove se Harley Curtain Wall, navodi Architects Journal, a Rydon Construction je prošle godine renovirao zgradu. Izjavili su da su "uvjereni da je renovacija provedena prema standardima i šokirani su zbog razornog požara".

Stanovnicima dijelili brošure zaštite u slučaju požara

Zgrada je očito bila loše dizajnirana za slučaj požara da potpuno neshvatljivo zvuči činjenica da se stanovnicima prije tri godine dijelila brošura u kojoj stoji da u slučaju vatre ostanu zatvoreni u svojim stanovima.

Tada im se tumačilo da je takav postupak "učinkovit jer je zgrada dizajnirana prema strogim standardima zaštite od požara".

Londonski gradonačelnik Sadiq Khan je oštro osudio ovaj "loš savjet": "Srećom, stanari ga nisu poslušali i bježali su... čekamo odgovore na neka pitanja", rekao je za BBC Radio 4.
 
"Izgubili smo mnogo ljudi koji su živjeli u zgradi... Ne možemo riskirati ljudske živote lošim savjetima ili nepravilnim održavanjem", dodao je londonski gradonačelnik.

Pročitajte više