paladino: zajam za "novo rebro" vraćat ćemo iz dodatnih prihoda kbc-a zagreb



ZAGREB, 6. srpnja (Hina) - Zajam u iznosu o 73,2 milijuna eura za izgradnju četiri objekta Kliničkog bolničkog centra Zagreb na lokaciji Rebro u cijelosti će biti vraćen iz dodatnih prihoda koje KBC planira ostvariti od dopunskog i privatnog zdravstvenog osiguranja, izjavio je za Hinu ravnatelj KBC-a Josip Paladino.L

Zajam za "Novo Rebro", koji je ovoga tjedna uz jamstvo države sklopljen s Privrednom, Zagrebačkom i Splitskom bankom, bit će vraćan 15 godina, kroz 21 polugodišnju ratu, uz povoljnu kamatnu stopu.

"U ovom trenutku dodatni prihodi bolnice, izvan redovitih državnih dotacija, iznose oko 10 posto bolničkog proračuna, no taj bi se prihod u budućnosti morao uvelike povećati i postati izvor za vraćanje zajma, pa država neće morati aktivirati svoja jamstva", kaže Paladino.

KBC na zdravstvenom tržištu može ponuditi vrhunsku uslugu jer je od 700 zaposlenih liječnika njih 500 sa doktoratom i magisterijem, a od njih 212 su profesori, docenti i asistenti koji rade za pet studija.

U KBC-u se nalazi i 30 od ukupno 60 referentnih centara Ministarstva zdravstva, a to su vrhunska središta u pojedinim granama medicine.

Izgradnja "Novog Rebra" trebala bi početi u rujnu i biti završena 2005. godine.

Za sve nove objekte dobivene su prije nekoliko mjeseci lokacijske dozvole, a predstoji podnošenje zahtjeva za građevinsku dozvolu te krajem srpnja raspisivanje međunarodnog natječaja za izvoditelja radova.

"Očekujemo da će Grad Zagreb prepoznati projekt 'Novog Rebra' kao prioritet i izdati nam do rujna građevinsku dozvolu kako bi odmah počeli s radovima", kaže Paladino.

Novi hitni prijem i prostori za smještaj klinika sa Šalate, zgrada dnevne bolnice te novi objekt središnjeg operacijskog bloka s 36 dvorana povećat će kapacitete KBC-a za četvrtinu.

Osim toga, doći će i do važnih organizacijskih promjena, od trenutka ulaska pacijenta u bolnicu gdje će, radi postavljanja dijagnoze, biti primljen u novouređeni prostor hitnog prijema.

Dobra organizacija hitnog prijema je vrlo važna jer se na toj razini postavlja oko 70 posto dijagnoza, a pacijent više neće morati lutati po bolnici tražeći jedan od sadašnjih desetak hitnih prijama, napominje Paladino.

Veliki promjene očekuju polikliničku zaštitu, budući da će pacijenti u novoj bolnici moći na jednom mjestu obaviti sve potrebne pretrage, jednokratne terapije kao i manje kirurške zahvate tijekom jednodnevnog boravka.

Zbog toga će se smanjiti broj klasičnih bolničkih kreveta u korist onih u polikliničkoj službi.

Gradnjom središnje zgrade s 36 operacijskih dvorana želi se što više skratiti liste čekanja, budući da se za neke operacije čeka i po dvije godine, a omogućit će se i razvoj kirurgije i drugih znanstvenih disciplina.

Osim bolničkog prostora, bit će izgrađen hotel i parkiralište. Iako je oko toga bilo puno prijepora, Paladino kaže da će 700 novih parkirnih mjesta i hotel sa 132 kreveta zaokružiti uslugu potrebnu tako velikoj bolnici, kroz koju dnevno prođe oko 10.000 ljudi.

Pročitajte više