Paneuropski naftovod Hrvatsku će koštati do milijardu dolara

MINISTARSKA deklaracija o Paneuropskom naftovodu, dugom gotovo dvije tisuće kilometara, kojim bi se iz tom sirovinom bogate Istočne Europe sirovina nafta dobavljala u Europsku uniju, potpisana je danas na Forumu o energetskoj sigurnosti i suradnji u sklopu SEECP projekta koji je danas započeo u Zagrebu, objavila je Vlada.

Tema foruma je "Jugoistočna Europa - energetski most između Ruske Federacije, Mediterana, kaspijskoga i srednjoistočnog područja i EU-a".

Premijer Ivo Sanader najavio je da će se ulaganja u dio naftovoda kroz Hrvatsku kretati između 550 milijuna i 980 milijuna dolara, ovisno o kapacitetu naftovoda. Istaknuo je i ekološku komponentu projekta, te njegovu važnost i za hrvatske rafinerije koje će dobivati više kvalitetnije nafte.

Deklaraciju su potpisali predstavnici Hrvatske, Italije, Rumunjske, Srbije i Slovenije te povjerenik Europske komisije za energetiku Andris Piebalgs. Naftovod PEOP (Pan-European Oil Pipeline) bi trebao smanjiti dopremanje nafte tankerima putem mora, odnosno Bosporu ili u Crnom, Egejskom ili Jadranskom moru.

Ruta PEOP-a prolazila bi kroz Rumunjsku, Srbiju, Hrvatsku, Sloveniju i Italiju u dužini od oko 1.856 kilometara, od čega na Hrvatsku otpada 435 kilometra i slijedi koridor Jadranskog naftovoda. Naftotvod služi opskrbi europskog tržišta naftom iz kaspijske regije, odnosno od rumunjske luke Constanze na Crnom moru do naftovoda TAL (Trans Alpine Line) kod Trsta.

A.B.

Pročitajte više