Papa će uputiti poziv iranskim vlastima da poštede život ženi osuđenoj na smrt kamenovanjem?

VATIKAN je najavio da će diplomatskim putem zatražiti od Irana da poštedi život ženi koja je osuđena na smrt kamenovanjem zbog navodnog preljuba.

Izjavi o mogućem angažmanu Svete stolice u slučaju Sakineh Mohammadi Ashtiani, prethodio je poziv za pomoć koji je njezin sin Sajad Ghaderzadeh uputio papi Benediktu XVI i talijanskoj Vladi putem talijanskih medija.

Sakineh Mohammadi Ashtiani je 2006. godine na iranskom sudu osuđena na 99 udaraca bičem zbog navodnog preljuba i „nepriličnog odnosa“ sa dvojicom muškaraca nakon smrti svojega muža. No na prošlogodišnjem suđenju čovjeku okrivljenom za smrt njezinog muža slučaj je ponovno otvoren, uz tvrdnje tužiteljstva da je preljub počinjen prije smrti muža, a nedavno je Ashtiani pod pritiskom i prijetnjama morala priznati i da je sudjelovala u ubojstvu supruga, za što je osuđena na smrt kamenovanjem. No iranske su vlasti pod pritiskom međunarodne javnosti, privremeno odgodili izvršenje kazne.

Kazna kamenovanjem mogla bi biti zamijenjena tek nešto manje okrutnom - vješanjem!

Iako iz Irana, prema pisanju svjetskih medija, dolaze signali da bi tamošnje pravosuđe, moglo odustati od izvršenja kazne kamenovanjem, pravni stručnjaci izražavaju bojazan da bi ta, za zapadnjačke pojmove nehumana kazna, mogla biti zamijenjena tek nešto manje okrutnom – vješanjem.
     
Glasnogovornik Vatikana Federico Lombardi medijima je danas izjavio kako je stav Crkve u pogledu smrtne kazne dobro poznat, te da je kamenovanje iznimno brutalan način izvršenja kazne. Lombardi je stoga najavio kako bi Vatikan mogao iskoristiti neke diplomatske kanale kako bi pokušao spasiti Sakineh Ashtiani, no da do njih još nije stigao nikakav formalni zahtjev za takvo što. No talijanski mediji podsjećaju kako bi pozivu Vatikana i Italije za spas nesretne Iranke dodatnu snagu mogla dati činjenica da Italija ima vrlo jake gospodarske veze sa Iranom. Stoga je i tamošnji ministar vanjskih poslova Franco Frattini pozvao vlasti u Teheranu da razmisle o „aktu milosrđa“ u slučaju  Sakineh Mohammadi Ashtiani.

 

Pročitajte više