Papa: Duša mi je puna zahvalnosti nakon posjeta Iraku

Foto: EPA

PAPA FRANJO rekao je da je pun zahvalnosti nakon povijesnog posjeta Iraku, tijekom tjedne opće audijencije na kojoj je dugo govorio o tom putovanju.

"Nakon tog posjeta, moja duša puna je zahvalnosti prema svima onima koji su učinili to putovanje mogućim, od političkih vlasti do vjerskih, uključujući velikog ajatolaha Alija Sistanija s kojim sam imao nezaboravan susret u njegovoj rezidenciji", rekao je Papa.

"Irački narod ima pravo živjeti u miru i pronaći dostojanstvo koje mu pripada. Njegovi religijski i kulturni korijeni su tisućljetni. Mezopotamija je kolijevka civilizacije", dodao je, izrazivši žaljenje što je sve to nasljeđe uništeno ratom.

"Odgovor je bratstvo"

"To je uvijek rat, to čudovište s kojim se odvija promjena epoha i koji nastavlja proždirati čovječanstvo. Na oružje se ne odgovara drugim oružjem. Odgovor je bratstvo", naglasio je Papa.

Papa se u ponedjeljak vratio u Rim nakon trodnevnog boravka u Iraku, prvog posjeta jednog Pape toj zemlji razorenoj ratom. Posjetio je Bagdad, Mosul i Karakoš, zauzeo se za iračku kršćansku zajednicu i susreo s velikim ajatolahom Alijem Sistanijem, najvišim vođom šijita u zemlji.

Sudjelovao je i na ekumenskoj molitvi s različitim vjerskim zajednicama koje žive u Iraku već tisućljećima u Uru, Abrahamovu rodnom gradu.

Pročitajte više