PAPA PROGLASIO BLAŽENIM KARLA I. HABSBURŠKOG

Ivan Pavao II. proglasio je danas na svečanosti na Trgu svetog Petra u Rimu petero novih blaženika među kojima i austrijskougarskog cara Karla I. Habsburškog. L

Današnjim proglašenjem Karla I., dvojice francuskih svećenika, jedne njemačke i jedne talijanske redovnice, broj blaženika koje je beatificirao Ivan Pavao II. tijekom svoga pontifikata iznosi točno 1.338.

Na Trgu svetog Petra danas su bili prisutni brojni predstavnici i hodočasnici iz zemalja koje su nekad činile Austrougarsko carstvo. Beatifikacija Karla I. izazvala je polemike ne samo u Austriji, nego i u Italiji, pa i u crkvenim krugovima, jer se za Karla I. ne može kazati da je, prema današnji parametrima, bio mirotvorac koji je po svaku cijenu izbjegavao rat. Ipak za crkvu je Karlo I. bio pravedan monarh poduprt velikom vjerom i zauzet brigom za narod.

U nedjelju je na čast oltara uzdignut Karlo I., posljednji austrijski car i IV. hrvatsko-ugarski kralj. Rođen 17. kolovoza 1887. godine u Dvorcu Persenbeug, u Donjoj Austriji, Karlo se 1911. godine oženio princezom Zitom iz obitelji Bourbon-Parma. U deset godina sretnoga i uzornoga braka rođeno je osmero djece. Sa samo 29 godina, Karlo 21. studenog postaje austrijski car, a 30. prosinca okrunjen je za hrvatsko-ugarskoga kralja. Najsvetiju dužnost jednoga kralja, zalaganje za mir, Karlo I. je, tijekom Prvog svjetskog rata, stavio u središte svojih briga, ocijenila je Katolička crkva, jer je jedini od svih odgovornih političara dao potporu zalaganju Benedikta XV. za mir. Posljednje je godine svojega života proveo u izgnanstvu na portugalskome otoku Madeiri. Sveden na siromaštvo, preminuo je 1922. godine, nakon što je bolest prihvatio kao žrtvu za mir i jedinstvo svojih naroda. Dekret o čudu po njegovome zagovoru objavljen je 20. prosinca prošle godine.

(Hina) xst ydgk

Pročitajte više