Papandreou: O hrvatskom zahtjevu raspravljat će se u travnju

VIJEĆE ministara EU-a raspravljat će o hrvatskom zahtjevu za članstvo na svojoj sjednici u travnju, izjavio je u ponedjeljak navečer grčki ministar vanjskih poslova Georgios Papandreou.

Papandreou je na konferenciji za novinare izjavio da su ministri vanjskih poslova EU-a i u ponedjeljak razgovarali o hrvatskoj aplikaciji.

´Razgovarali smo o hrvatskoj aplikaciji, koja će na dnevni red na sjednici u travnju. Pretpostavljam da ćemo tada od europske komisije zatražiti da izradi mišljenje o tom zahtjevu´, rekao je Papandreu.

Povjerenik Europske komisije za vanjske poslove Chris Patten je rekao da će ´komisija pristupiti izradi mišljenja o hrvatskom zahtjevu čim dobije zeleno svijetlo od Vijeća, a izrada mišljenja obično traje oko godinu dana´.

Hrvatska je prošli petak u Ateni predala grčkom predsjedništvu zahtjev za članstvo u Europskoj uniji. Prema predviđenoj proceduri Vijeće EU treba jednoglasno odlučiti hoće li od komisije zatražiti da izradi mišljenja o zahtjevu. Kada se to od komisije zatraži, ona šalje zemlji podnositeljici zahtjeva vrlo opsežan upitnik. Na temelju odgovora na taj upitnik, ali i iz drugih izvora, komisija donosi mišljenje o kandidaturi. Konačnu odluku na kraju donosi Vijeće, koje može odobriti ili odbiti zemlji podnositeljici zahtjeva status kandidata i zakazati datum pregovora o punopravnom članstvu.

Vijeće ministara također je u ponedjeljak raspravljalo i o namjeri EU-a da preuzme misije SFOR-a u BiH.

Papandreou je rekao da je ministrima o tome predočio izvješće, koje su zajednički izradili visoki predstavnik EU za vanjsku politiku i sigurnost Javier Solana i grčko predsjedništvo. U tom se izvješću sugerira da bi EU mogao preuzeti misiju od SFOR-a tijekom sljedeće godine, ali da se to ne treba tumačiti kao odlazak Amerikanaca iz BiH.

´Ulazak snaga pod vodstvom EU-a ne smije se intepretirati kao izlazak Sjedinjenih Država´, kaže se u izvještaju.

Europska unija je već od NATO-a preuzela vojnu misiju u Makedoniji.

Pročitajte više