Papin doček u Zadru stajao 3,8 milijuna kuna

ČLANOVI Koordinacijskog odbora za doček pape Ivana Pavla II. u Zadru 9 lipnja danas su na konferenciji za novinstvo izrazili zadovoljstvo Papinim posjetom te su zahvalili građanima i svima koji su pomogli da Zadar veličanstveno dočeka Svetog Oca.

Doček Svetog Oca stajao je Zadarsku nadbiskupiju 3,8 milijuna kuna. Nadbiskupija je iz državnog proračuna, darovnica i prodaje šalova prikupila 3,060.000 kuna, a ostatak će podmiriti grad Zadar i Zadarska županija, izvijestio je zadarski nadbiskup msgr. Ivan Prenđa.

Najviše je potrošeno za gradnju pozornice - 2,25 milijuna kuna.

Na konferenciji su osim nadbiskupa Prenđe bili i ostali članovi Koordinacijskog odbora: župan Šime Prtenjača, gradonačelnik Božidar Kalmeta, načelnik zadarske Policijske uprave Ivan Katalinić i generalni vikar Zadarske nadbiskupije msgr. Ivan Mustać.

Načelnik PU-a Katalinić kazao je da je sa sigurnosnog stajališta boravak Svetog Oca u Zadru prošao u najboljem redu. Prije posjeta policija je obavila oko deset tisuća obavijesnih razgovora, no nisu točne glasine da su neki uhićeni zbog dolaska Svetog Oca. Oni su uhićeni jer se utemeljeno sumnjalo da su počinili kažnjivo djelo, rekao je Katalinić.

Zahvalivši svima koji su sudjelovali u pripremama za dolazak Svetog Oca, generalni vikar msgr. Ivan Mustać naglasio je da je pred Papu došla živa Crkva.

Na konferenciji za novinare nadbiskup Ivan Prenđa uručio je članovima Koordinacijskog odbora, Prtenjači, Kalmeti, Kataliniću i Mustaću, medaljone Svetoga Oca s papinskim grbom i natpisom na latinskom - Papino stoto putovanje.

Također je najavljeno da će uskoro biti snimljen dokumentarni film o posjetu Svetog Oca Zadru te izdana i monografija s najboljim fotografijama zadarskih snimatelja.

Posjet Pape Zadru snažno je odjeknuo u svim svjetskim medijima, a Zadar je prikazan kao grad koji je na najljepši mogući način dočekao Svetoga Oca, zaključak je Koordinacijskog odbora.


Pročitajte više