Papinska švicarska straža i dalje isključuje mogućnost regrutiranja žena

PAPINSKA Švicarska straža proslavit će za dvije godine pet stoljeća postojanja, ali i dalje u svoje redove ne namjerava regrutirati žene, izjavio je u utorak njezin zapovjednik, švicarski brigadir Elmar Theodor Maeder na konferenciji za tisak.


"Možda će se to jednog dana promijeniti, ali ne od danas do sutra i sigurno ne pod mojim zapovjedništvom", izjavio je Maeder odgovarajući na pitanje o otvaranju regrutacije ženama.


Kao i svake godine, novaci Švicarske straže - ove godine trideset i trojica regruta - prisegnut će u Vatikanu 6. svibnja u znak sjećanja na dan kada je 1527. godine, braneći Papu Klementa VII. od snaga Karla V., svoj život dalo 147 švicarskih vojnika.

Premda su žene već nekoliko godina prisutne u švicarskoj vojsci, ipak među čuvarima Papine sigurnosti, prema riječima Maedera, neće biti žena iz tri razloga. Ponajprije zbog crkvenog okruženja u kojem djeluje Švicarska straža, zatim zbog troškova koji bi bili potrebni za financiranje obnove vojarne švicarskih stražara koja bi trebala primiti i žene, i treće, zbog problema koje bi izazvala prisutnost ženskih osoba među stražarima koji su mlađi od 25 godina.

Papinska Švicarska straža, koju je osnovao papa Julije II., proslavit će 500 godina postojanja 2006. godine, a serija proslava započet će već slijedeće godine. Predviđeno je objavljivanje knjiga, zajedničke vatikansko-švicarske marke, kovanog novca, a održat će se svečana misa s Papom i povijesna povorka.

(Hina) xbnš/xstom ydv

Pročitajte više