PARIZ: HRVATSKA I FRANCUSKA POTPISALE TRI GOSPODARSKA SPORAZUMA

Hrvatska i Francuska u četvrtak su u francuskom Ministarstvu financija osnažile mogućnosti za gospodarsku suradnju potpisivanjem Ugovora o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja, Ugovora o suradnji malih i srednjih poduzeća, te Sporazuma između Hrvatske banke za obnovu i razvoj (HBOR) i francuske Agencije za osiguranje izvoza (COFACE). L

"Možemo reći da su hrvatska i francuska Vlada sad otvorile i posljednje granice i da možemo očekivati rast ulaganja", rekao je potpredsjednik Vlade RH Slavko Linić nakon potpisivanja Sporazuma o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja s francuskim ministrom za vanjsku trgovinu Francoisom Loosom.

Ustvrdivši kako su tim ugovorom dvije Vlade poslale jasnu poruku Linić je istaknuo kako više nema nikakvih prepreka da "ulagači u jednoj ili drugoj zemlji izbjegavaju ulaganja u Hrvatskoj ili Francuskoj".

Ministar obrta, malog i srednjeg poduzetništva Željko Pecek, nakon što je sa ministrom Loosom potpisao Ugovor o suradnji malih i srednjih poduzeća dviju zemalja, rekao je da je Ugovor bio pripreman dvije godine i da je procjena kako je francusko tržište neiskorišteno.

U razgovorima s malim ulagačima i konzultantskim kućama upoznao ih je s projektima koje Hrvatska u posljednje dvije godine razvila.

"Prije svega riječ je o zonama za poduzetnike u kojima, uz simboličnu cijenu, mogu investirati i graditi objekte", rekao je Pecek.

Posebno je istaknuo hrvatski katalog s 300 projekata spremnih za ulaganja, bilo malih poduzetnika, bilo gradova i općina, koji žele ulagati u infrastrukturu s naglaskom na ekologiju.

Pecek je izrazio posebno zadovoljstvo interesom Francuza za investicijski ulazak u Hrvatsku, ali i činjenicom da ugovor otvara prostor za dolazak hrvatskih proizvoda u Francusku.

"Sporazum koji smo potpisali sa COFACE-om podrazumijeva suradnju na razmjeni informacija, prije svega, o poduzećima jedne i druge zemlje, te o zajedničkim poslovima oko reosiguranja ili suosiguranja izvoznih poslova", ocijenio je predsjednik Uprave HBOR-a Anton Kovačev, nakon što je s članom Uprave francuske Agencije za osiguranje izvoza Francoisom D'Ricolfisom potpisao Sporazum o suradnji tih dviju institucija.

Taj Sporazum, prema njegovim riječima, pruža i potporu hrvatskim i francuskim izvoznicima pri zajedničkom nastupu na trećim tržištima.

"Nadamo se da će taj ugovor olakšati sklapanja sličnih ugovora u pojedinim industrijskim granama dviju zemalja", rekao je Kovačev.

Potpisivanjem triju sporazuma završio je službeni dio dvodnevnog posjeta Francuskoj predsjednika Mesića i hrvatsko-političkog i gospodarskog izaslanstva. Tijekom boravka u Parizu predsjednik Mesić razgovarao je sa predsjednikom francuskog Senata Christianom Ponceletom, a bilateralno se sastao i s predsjednikom Srbije i Crne Gore Svetozarom Markovićem.

U četvrtak ujutro hrvatski predsjednik održao je uvodni govor na gospodarskom forumu "Hrvatska-partner Francuske", na kojem su sudjelovali predstavnici najsnažnijih francuskih i većine hrvatskih tvrtki. Osim njega, hrvatsko-političko i gospodarsko stanje sugovornicima su, svatko sa svojeg gledišta, prikazali potpredsjednik Vlade Slavko Linić, ministar za europske integracije Neven Mimica, ministar za malo i srednje poduzetništvo Željko Pecek i ministrica turizma Pave Župan Rusković.

Hrvatsko izaslanstvo boravak u Francuskoj završit će svečanom gala večerom u organizaciji Hrvatske turističke zajednice u Parizu, nakon čega će se vratiti u Zagreb.

Pročitajte više