PAŠALIĆ: hb-u odgovara najavljeni termin IZBORA

Predsjednik Hrvatskog bloka (HB) Ivić Pašalić na današnjoj je konferenciji za novinare u Puli ustvrdio kako je za njegovu stranku prihvatljiv termin idućih parlamentarnih izbora koji bi se, prema najavi premijera Ivice Račana, trebali održati sredinom jeseni. L

Najnoviji, navodni sukob između SDP-a i HSS-a, o tome tko je prvi objavio termine izbora (mimo koalicijskog dogovora) je fingiran, jer je više nego jasno kako će te dvije stranke biti ponovo u postizbornoj koaliciji, rekao je Pašalić.

Najavio je da će HB izaći samostalno na izbore i da je voljan stupiti, u kako je rekao državotvornu koaliciju centra, koju bi uz HB činile HSP, HIP i jedna od demokršćanskih stranaka.

Odgovarajući na novinarska pitanja Pašalić je potvrdio kako HB i dalje ustrajava na traženju ostavke hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića, zbog, kako je rekao, "kršenja Ustava i utjecaja na sudbenu vlast", kada je potpisao protokol o prodaji sisačke Željezare ruskom Mečelju.

Naveo je da im nedostaju još tri potpisa saborskih zastupnika za pokretanje saborske rasprave o odgovornosti hrvatskog predsjednika u tom slučaju.

No, dodao je, sa 27 potpisa saborskih zastupnika HB ima dovoljno za traženje osnivanja istražnog povjerenstva u tom slučaju.

Komentirajući sve češće spekulcije o mogućoj koaliciji HDZ-a i SDP-a na državnoj razini, a koja se navodno dogovorila još u vrijeme HDZ-ove vlasti, Pašalić je odgovorio da HB nema ništa protiv takve koalicije ukoliko se vodstva tih stranaka tako dogovore.

Međutim, istaknuo je, u tom se društvu HB ne bi nikako volio vidjeti.

(Hina) dspo sšh

Pročitajte više