Pašalićev izborni stožer prozvao HTV za cenzuru

VODSTVO izbornog stožera HB-ova predsjedničkog kandidata Ivića Pašalića prozvalo je danas Hrvatsku televiziju (HTV) za cenzuru, jer je odbila emitirati dva Pašalićeva promidžbena spota, s pojašnjenjem da se u njima vrijeđa protukandidat, sadašnji predsjednik Stjepan Mesić.

Riječ je o spotovima koji sadrže dio Pašalićeva govora sa središnjeg izbornog skupa u Zagrebu, u kojem Pašalić najavljuje da će, uđe li u drugi krug, "pokazati da je suverenistička Hrvatska u većini...govoreći Mesiću da je izdao Hrvatsku, da je u kriminalu do grla, da je on kapitalac".

HTV je odbila prikazati te spotove, pojašnjavajući da se oni kose s Pravilima HRT-a o praćenju izborne kampanje, koja zabranjuju vrijeđanje i podcjenjivanje protukandidata u televizijskom programu.

Tajnik HB-a Krunoslav Gašparić podsjeća, pak, da je HTV u kampanji emitirao Mesićeve izjave u kojima je protukandidate, među ostalim, "nazivao Suzanom, nekakvim trenerom i Al Caponeom".

Gašparić je, na konferenciji za novinare, kazao i kako Pašalić u spotu govori argumentirano.

"Kaznena prijava za veleizdaju za Mesića postoji još od 2001., zbog lažnog svjedočenja u slučaju Blaškić, a da je sudjelovao u kriminalnim radnjama jasno je iz prodaje Sisačke željezare u stečaju ruskom Mečelju, mimo pravila natječaja", kazao je Gašparić.

Ocijenio je da predsjednički kandidati imaju zakonsko pravo kritizirati svoje protukandidate, a tim se pravom, kaže, poslužio i Pašalić. "HTV je grubo prekršila Pašalićevo pravo na iznošenje vlastitih stavova", smatra Gašparić.

Izvijestio je da je Pašalićev izborni stožer svoje argumente uputio HTV-u, od kojega danas očekuje odgovor.

Foto: FAH

Pročitajte više