Pasivno pušenje jednako šteti životinjama kao i ljudima

PASIVNO pušenje ne šteti samo ljudima već i životinjama, izvijestila je u petak Austrijska pneumološka udruga, predstavljajući rezultate nedavno provedenog istraživanja.

Na konferenciji za novinare održanoj u povodu obilježavanja Europskog tjedna osoba oboljelih od raka, od 11. do 15. listopada, udruga je priopćila kako su psi i mačke koji su stalno izloženi dimu cigareta znatno ugroženiji, kada je riječ o kancerogenim oboljenjima od onih čiji vlasnici ne puše.

"Kod pasa izloženih dimu cigareta opasnost obolijevanja od raka pluća veća je za 60 posto nego kod pasa čiji vlasnici ne puše", rekao je Kurt Aigner. Slično je kod mačaka koje su stalno izložene dimu cigareta. Kod njih je mogućnost obolijevanja od limfoma, najčešće vrste raka kod mačaka, tri puta veća nego kod onih koje nisu izložene dimu cigareta.

Aigner je ponovio kako je znanstveno dokazano da pasivno pušenje utječe na mogućnost obolijevanja od raka pluća i ostalih plućnih bolesti, poput primjerice astme kod ljudi i kod životinja.


Pročitajte više