PAT COX POZVAO ČELNIKE ČLANICA DA UČINE SVE ZA PRIHVAT USTAVA

Predsjednik Europskog parlamenta Pat Cox pozvao je u petak u Bruxellesu čelnike zemalja Europske unije da učine sve kako bi se ovoga vikenda postigao prihvatljiv dogovor oko europskog ustava.

"Pozvao sam ih da u duhu europskog kompromisa postignu prihvatljiv dogovor ovoga vikenda bez odgađanja posla za kasnije", rekao je Pat Cox na konferenciji za novinare.

Čelnici 25 zemalja sadašnjih i budućih članica EU-a okupili su se u petak u Bruxellesu kako bi pokušali postići sporazum o prvome ustavu u povijesti EU-a.

Uoči početka summita čelnici triju najvećih zemalja - Njemačke, Francuske i Velike Britanije, sastali su na radnom doručku kako bi razgovarali o ustavu.

Najveću zapreku dogovoru predstavljaju različite pozicije oko načina donošenja odluka u Europskoj uniji. Španjolska i Poljska ne žele prihvatiti rješenja iz nacrta ustava što ga je izradila Konvencija o budućnosti Europe i traži da se zadrži sustav odlučivanja iz Sporazuma iz Nice, koji njima daje veću težinu.

Talijanski premijer i predsjedatelj Europskog vijeća Silvio Berlusconi ne isključuje mogućnost neuspješnog završetka summita zbog čvrstog stajališta Madrida i Varšave.

Summit bi trebao završiti u subotu, ali ako do tada ne bude dogovora, moguće je da bude produljen i na nedjelju.

(Hina) sv rt

Pročitajte više