Pavarotti jedino žali što je previše jeo

LUCIANO Pavarotti, glasoviti talijanski tenor koji je na oproštajnoj turneji uoči 70. rođendana 2005. godine, žali jedino što je previše jeo, rekao je on za talijanski list Corriere della Sera od ponedjeljka.

"Kad bih se mogao vratiti unatrag, ne bih se ovoliko udebljao", kazao je za dnevni list pjevač kojeg je publika pozdravila ovacijama nakon njegova posljednjeg koncerta proteklog vikenda na pozornici ugledne newyorške opere Metropolitan.

"Kad sam 1998. slavio 30. obljetnicu rada u Metropolitanu, omršavio sam četrdeset kilograma i mogu vam reći da mi se glas bio popravio. Kasnije sam opet počeo jesti. To mi je velika mana koja polazi iz mozga, povezana je sa strahom i ni deseci specijaliziranih centara nisu mi mogli pomoći. Dijete su uspješne dok sam na klinici, ali čim izađem, vraćam se poroku", kazao je Pavarotti.

"Zdravlje, debljina i problemi s kralježnicom" tri su razloga kojima Luciano obrazlaže povlačenje u mirovinu najavljeno za njegov 70. rođendan, 12. listopada 2005.

U razgovoru se Luciano Pavarotti obračunava s kritičarom New York Timesa Anthonyjem Toasinijem koji, po njegovu mišljenju, "ne zna što je glazba, a uživa u tome da mrcvari veličine, jer je običan patuljak koji misli da će tako biti veći".

"Prekinuo sam s ustaljenim pravilima, približivši operu široj publici i oslobodivši je nadzora kritičara koji su se osvećivali. Sedamdesetih smo, nakon predstave, u četiri ujutro zabrinuto žurili da pročitamo kritiku New York Timesa. Ako je bila povoljna, znači nastavljaš s pjevanjem, a ako ne, možeš promijeniti zvanje.

Zatim je došla televizija: demokracija u kojoj publika ima zadnju riječ", dodao je Pavarotti. Napomenuo je da je televizijska postaja PBS u ožujku 1977. počela izravno prenositi koncerte iz Metropolitana.

"Preko noći sve se promijenilo i više nisam mogao izaći na ulicu a da me ne spopadne gomila ljudi", kazao je on.

Pročitajte više