Pavičić Vukičević: Ja i Bandić smo bili jako različiti, zato smo se slagali

Screenshot: RTL

ZAMJENICA Milana Bandića i privremena gradonačelnica Zagreba Jelena Pavičić Vukičević bila je nešto manje u medijima proteklih dana jer je bila pozitivna na koronavirus.

Danas je izašla iz izolacije i gostovala u RTL Direktu.

"Osjećate li kakve posljedice korone", pitao je Šprajc.

"Umor je prisutan. No s obzirom na to da pratim kakva je klinička slika većine naših sugrađana, ja sam dobro prošla", kaže Pavičić Vukičević.

"Bitno je da svatko od nas čuva svoje zdravlje"

Pedeset posto testiranih u Zagrebu je pozitivno. Ranije se spominjala odluka zagrebačkog stožera da se maske nose i na otvorenom. Vi ste tu odluku poništili. Da vam sutra dođe takva odluka na stol, što biste rekli?

Ja sam masku nosila i na otvorenom. To se vidjelo u prilozima na televiziji. No u svakom slučaju, bitno je da svatko od nas čuva svoje zdravlje. Kada sam ja testirana kao pozitivna i kada je mene nazvala epidemiologinja iz Nastavnog zavoda "Dr. Andrija  Štampar", onda mi je rekla da je britanski soj zapravo takav da se često ne prepoznaje od koga ste se zarazili. Ja u svojoj okolini nisam imala nikog za kog sam znala da je zaražen.

Da Vam gospodin Šoštar ponovo tu odluku pošalje, biste li ju prihvatili?

Ja sam i tada rekla, sve ono što miriše na represiju, sve što je naredba za koju znamo da se neće dobro uloviti kod naših sugrađana. Osjetila sam da je bio trenutak u kojem se moglo dogoditi obrnuto. Ljudi su mogli zbog frustracije skidati masku. Mislim da sam zaustavila taj negativni trend i da smo svi nosili masku jer smo osjećali da je to bitno za naše zdravlje.

"Nisam zabrinuta zbog anketa"

Ne daju Vam baš sve ankete velike šanse, osim ankete koju ste Vi naručili.

Mi smo kao stranka naručili ovu anketu da bismo provjerili svoj rejting. Naručili smo je od agencije kojoj vjerujemo, za  koju smo znali da nas ni na koji način neće pokušati odvesti u krivom smjeru. Između ostalog, testirali smo i svoje poruke. To je sve skupa jako bitno u izborima.

Druge ankete govore drugačije...

Nisam ni na koji način zabrinuta.

Niste intervenirali u rezultate ankete?

Ne. Sačuvaj me, Bože. Znači da bih lagala samu sebe. Zašto bih naručila anketu ako mislim lagati samu sebe?

"Došla su vremena koja omogućavaju promjene"

Zašto ste se uključili u predizbornu utrku? Nije li vrijeme da nakon 20 godina Milana Bandića, Vi ste bili njegova i desna i lijeva ruka, Zagreb dobije neku promjenu?

Bit će promjene zato što su došla takva vremena koja to i omogućuju i koja to od nas zahtijevaju. Naši sugrađani to zahtijevaju. Kao prvo, ova velika digitalizacija, koja je svima nama dostupna, omogućuje nam da sve naše ideje i prijedloge testiramo kod naših sugrađana, a i da nam oni sami kažu što žele vidjeti u gradu. Podsjetit ću vas da 18 posto zagrebačkog budžeta ide za male  komunalne akcije. Raspoređuje se mjesnim odborima i vijećima gradskih četvrti. Zašto svaku od tih ideja ne bismo testirali kod naših sugrađana? Zašto ideju o Dinamovom stadionu, o bilo kojoj velikoj investiciji, gradnji nekih budućih fontana, ne bismo testirali?

Što Vas je sprječavalo da dosad testirate?

Dvije stvari. Ja još uvijek nemam izborni legitimitet, ja sam samo zamjenica gradonačelnika. Pokojni gradonačelnik i ja smo imali različite stilove, ali smo se zato i dobro slagali, jer smo upravo tako bili jako različiti. S druge strane, i ovaj proces digitalizacije nije baš ušao u svaki dom. Mi moramo osigurati paralelno dva kanala, putem mjesnih odbora, gradskih četvrti, tradicionalnih metoda i s druge strane omogućiti onima koji su tehnološki pismeni da koriste te metode.

Pročitajte više