Peking: Pyongyang spreman prekinuti vojne nuklearne programe

SJEVERNAKOREJA spremna je odreći se svog nuklearnog oružja i prekinuti vojne nuklearne programe na transparentan način, izjavio je u subotu u Pekingu Wang Yi, šef kineskog izaslanstva koje uz predstavnike još pet zemalja sudjeluje u pregovorima o sjevernokorejskom nuklearnom programu.

No, da bi se kriza do kraja riješila, potrebno je postići dogovor oko nekoliko glavnih točaka. Naime, "Sjeverna Koreja i SAD i dalje su podijeljeni oko pitanja denuklearizacije, ali su međusobne razlike sve manje", kazao je Wang. SAD od Sjeverne Koreje traži prekid svih nuklearnih programa, među kojima je i program obogaćenja urana čije postojanje Pyongyang i dalje negira.

"I dalje postoje velike razlike u stajalištima dviju strana kada je riječ o programu obogaćenja urana. Nadamo se da će se to i ostala sporna pitanja uskoro razjasniti i riješiti", rekao je šef kineskog izaslanstva.

U pregovorima osim dviju Koreja sudjeluju predstavnici Kine, Rusije, Japana i Sjedinjenih Država. U posljednjih deset mjeseci održana su tri kruga pregovora o krizi do koje je došlo u listopadu 2002., kada je SAD izvijestio o postojanju tajnog programa obogaćenja urana u Sjevernoj Koreji, no rješenje još nije postignuto. Predstojeći četvrti krug pregovora trebao bi se održati u rujnu u Pekingu.


Pročitajte više