PEKING: SASTANAK BERLUSCONIJA I HUA UOČI SUMMITA EU-KINA

Talijanski premijer Silvio Berlusconi sastao se u četvrtak u Pekingu s kineskim predsjednikom Huom Jintaoom uoči summita Europske unije i Kine, koji bi u središtu pažnje trebao imati pitanja trgovine i politike tečaja jena, ali i politička pitanja vezana uz Bliski istik, Irak i Sjevernu Koreju.

Berlusconi će predvoditi izaslanstvo Europske unije u razgovorima s kineskim premijerom Wenom Jiabaoom tijekom dana, nakon kojih će, kako se očekuje, biti potpisana tri bilateralna sporazuma.

Za sada nema pojedinosti o razgovorima dvojice čelnika, no prema očekivanjima na dnevnom redu njihova sastanka trebali su biti bilateralni odnosi, kao i regionalna i multilateralna pitanja, uključujući Sjevernu Koreju.

Kina i Europska unija planiraju potpisati u četvrtak službeni sporazum o pridruživanju Kine EU-ovom satelitskom navigacijskom programu "Galileo".

Dvije strane također planiraju potpisati dva sporazuma o dijalogu u industrijskoj politici te o mjerama koje će kineskim turistima omogućiti lakši pristup Europi.

Prema navodima predstavnika EU, namjerava se potaknuti i pitanje poštivanja ljudskih prava, a očekuje se i razgovor o kineskom zahtjevu za ukidanjem embarga na oružje uvedenog nakon krvavih događaja na Tiananmenu 1989.

Pročitajte više