PEN centar upozorava protiv rata u Iraku

EUROPSKI pisci, među njima i hrvatski članovi PEN-a, pozvali su Washington da učini sve kako bi izbjegao rat u Iraku, a glavnome tajniku Ujedinjenih naroda izrazili podršku u pokušaju rješavanja krize mirnim putem, priopćio je Hrvatski PEN centar.

U priopćenju s potpisom predsjednice Sibile Petlevski Hrvatski PEN podsjeća da je PEN International već u jesen 2002., na kongresu u Ohridu, upozorio da izbijanje rata u Iraku može prerasti u sukob svjetskih razmjera i zauzeo se za mirnu opciju.

´Apeliramo na Vladu Sjedinjenih Američkih Država da učini sve kako bi izbjegla rat u Iraku i podržavamo Ujedinjene narode u njihovu nastojanju pronalaženja mirnoga rješenja sukoba´, piše PEN

International.

´Preventivni rat´ proturiječi Povelji UN-a koju su potpisale i SAD i ´suprotan je i trenutno važećem međunarodnom zakonu´, podsjeća se u ´Deklaraciji europskih PEN centara´.

Potpisnici upozoravaju na zlokobne posljedice mogućeg rata: tisuće civilnih žrtava, milijune beskućnika a osobito da bi sijanje nove mržnje u islamskome svijetu moglo ´proizvesti novo terorističko nasilje´.

Tragične posljedice prekida dijaloga između dviju kultura PEN-ovci su istaknuli u pismu glavnome tajniku UN-a Kofiju Annanu što ga je Odbor ´Pisci za mir´ uputio 13. veljače.

Napad na Irak mogao bi narušiti ´i onaj dijalog između kultura bez kojega nema mirne koegzistencije čovječanstva´, piše Odbor.

Pročitajte više